Uvid i metoda - eKnjiga

Filozofija i teologija Bernarda Lonergana

Autori:

Dalibor Renić
135,00 kn
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

Bernard Lonergan jedan je od najutjecajnijih katoličkih teologa i filozofa engleskoga govornog područja. Djela toga kanadskog znanstvenika i plodna pisca moglo bi se čitati i bez osvrtanja na biografiju, jednostavno kao objektivne i distancirane rasprave o određenim filozofskim i teološkim problemima. On ne sudjeluje u trenutačnim raspravama kako se nametnu i ne odgovara na pitanja u hodu kako naiđu.

Ipak, autor ove knjige je bez obzira na tu datost teologa o kojem piše smatrao važnim istaknuti i pojedinosti iz njegova života i formacije. Tako prvo poglavlje predstavlja Lonerganovu intelektualnu i osobnu povijest, s naglaskom na izvore i autore koji su pomogli da se znanstveno formira te na presudne momente koji su obilježili njegov životni hod. U nastavku knjige s jedne se strane donosi uvod u njegovu misao te je tematikom, pristupom i jezikom prilagođena širem krugu čitatelja koji žele upoznati njegove ideje. S druge strane, ona iznosi određenu sintezu i interpretaciju u svrhu čitateljeva povijesnog i kritičkog orijentiranja, osobito u kontekstu suvremenih filozofskih i teoloških rasprava.

Knjiga se ponajviše vodi dijaloškim pristupom te nastoji iz Lonerganove vizije intelektualnog života, filozofije i teologije iscrpsti ono najkorisnije za čitateljstvo našega kulturnog ambijenta i epohe.

2090450
978-953-11-1473-8
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje Zagreb
2018.