Molitva / Naša majka Zemlja - KOMPLET

Autori:

Papa Franjo
22,56 €
s PDV-om
Težina: 0.58 kg

Molitva. Duh našeg života i Naša majka Zemlja su hrvatska izdanja prva dva naslova iz niza "Razmjena darova" (scambio dei doni) kojima Kršćanska sadašnjost postaje dionikom velikog međunarodnog projekta Vatikanske izdavačke kuće. Niz "Razmjena darova" ima ekumenski značaj i želi označiti veze koje ujedinjuju kršćane raznih vjeroispovijesti u brojnim područjima vjerskoga i društvenoga života. To jedinstvo ukorijenjeno je u krštenju i zajedničkom ispovijedanju vjere u Boga koji je Trojstvo i ljubav. Ovi svesci sabiru Papine govore i donose njegove još neobjavljene tekstove, kojima su kao uvod poslužili prinosi predstavnika braće i sestara odijeljenih Crkava i crkvenih zajednica, s kojima smo na zajedničkom putu prema uspostavljanju punog zajedništva. 

Molitva. Dah novog života (sv. 1) sabire najznačajnije riječi pape Franje o molitvi, kako bi pomogla kršćanima da žive osobni odnos s Gospodinom. Posebno mjesto u ovoj zbirci zauzimaju kateheze koje je Papa održao na temu Očenaša na audijencijama srijedom. “Isus ne daje apstraktnu definiciju molitve niti poučava neku učinkovitu tehniku molitve da bi se nešto „dobilo“. Umjesto toga, on poziva svoje da steknu iskustvo molitve, stavljajući ih izravno u kontakt s Ocem, pobuđujući u njima čežnju za osobnim odnosom s Bogom, s Ocem. Tu se krije novost kršćanske molitve!”, uči nas Papa. Predgovor knjizi napisao je patrijarh Moskve Kiril, koji upućuje na duboki sklad između katolika i pravoslavaca u življenju kršćanske dimenzije susreta s Gospodinom; doista, po zajedništvu s Duhom Svetim, i onda kada se moli u skrovitosti vlastite sobe, u stvarnosti čitava Crkva i svijet sudjeluje u molitvi.

Naša majka Zemlja. Kršćansko čitanje ekoloških izazova (sv. 2) bavi se temom ekološkoga izazova – sabire riječi, tekstove, govore i homilije pape Franje na temu očuvanja stvorenoga svijeta i promicanja dostojanstvenoga života za svakog čovjeka. “Ovo je vrijeme da se ponovno naviknemo moliti uronjeni u prirodu, u kojoj se spontano rađa zahvalnost Bogu Stvoritelju. […] Ovo je vrijeme razmišljanja o našim načinima života […] Trenutak je da prijeđemo, brzo i odlučno, na oblike čiste energije te održive i kružne ekonomije”, kaže Papa. U knjigu nas uvodi predgovor ekumenskoga patrijarha Bartolomeja, koji naglašava suglasje između pravoslavaca i katolika u zaštiti – u svjetlu vjere u Krista – dara stvorenoga svijeta i ljudskoga života, ponajprije u njegovim najkrhkijim i najnezaštićenijim pojavama. 

9080500
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Tvrdi
2020.
Ekumena