Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Anton Tamarut: OBITELJSKO LICE CRKVE

Tamarut je kao teolog svjestan da se biću Crkve može prići i promatrati ga s različitih motrišta, a za pristup s onog obiteljskoga navodi kako je u „današnjem svijetu koji trpi od hladnoće i neiskrenosti u međusobnim odnosima, od raznih ucjena i proračunatosti, od ravnodušnosti i raznovrsnih otuđenja“, potrebna Crkva „s obiteljskim licem“.
Prema njegovim riječima Crkva treba biti „zajednica prijatelja u kojoj se izlazi iz anonimnosti i bezličnosti života, u kojoj do izražaja dolazi osobnost, važnost i značenje svake osobe, dragocjenost svakog dara, gdje se nitko ne mora pretvarati ili umišljati, gdje se može živjeti iskreno, gdje smijemo biti i slabi, gdje možemo tražiti oproštenje i računati na pomoć u nemoćima duha i tijela te podršku u radosti i nadi“.
Ivica Raguž kaže da ova knjiga „predstavlja golem doprinos ekleziologiji na hrvatskom govornom području“ te je uvjetno naziva „duhovnom ekleziologijom“ u kojoj se Crkva poima kao božansko-ljudska zbilja koja nas iznutra mijenja, preobrazuje naš duh i cijelo naše biće, pretvara nas u „eklezijalne osobe“, kako tvrdi Origen, a našu duhovnost u eklezijalnu duhovnost.
Prema Ivanu Bodrožiću ovo djelo odiše „teološkom mirnoćom“ s jedne strane, a s druge strane pokazuje i mirnu odlučnost stava i uvjerenja prema stvarnosti Crkve u suvremenom svijetu.
Knjiga je izišla kao suizdanje Kršćanske sadašnjosti i Kršćanskoga kulturnog centra iz Zagreba.

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.