Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Bogoslovska smotra br. 2/2012.

 Novi broj znanstvenog časopisa Bogoslovska smotra donosi zanimljiv uvodnik o suvremenoj hrvatskoj teologiji autora Antona Tamaruta.
U rubrici Članci predstavljeno je devet izvornih znanstvenih radova hrvatskih teologa, a područja njihovih promišljanja su raznorodna i široka, te ovdje nalazimo sljedeće članke: "Čudotvorna i iscjeliteljska djelatnost proroka Elizeja" Bože Lujića, "Patrističke alegorijske reminiscencije u Marulićevoj Drugoj poslanici Katarini Obirtiča" Ivana Bodrožića, "Pitanje uporabe sintagme in persona Ecclesiae" Nike Ikića, "Oculus spiritualibus - sestrinstvo u ogledalu duha. Duhovnost sestrinstva iznad procjepa profesije i prakse" Tončija Matulića, "Seksualno zlostavljanej maloljetnika. Mogući profil pedofiliji sklone osobnosti klerika" Ivana Štengla, "Homoseksualnost i kanonska prikladnost za klerički stalež prema uputi In continuita" Slavka Zeca, "Primanje u puno zajedništvo Katoličke crkve" Josipa Šalkovića; "Etika i poezija. "Drevna svađa" u grčkoj filozofiji i njezina moderna recepcija" Jasne Ćurković Nimac, te "Vjera kao kriterij književnog vrednovanja u prilozima Piera Alessandra Paravije" Andrijane Jusup Magazin.
Također, u rubrici Članci nalazimo i jedno prethodno priopćenje ("Egzistencija i (njezino) vrijeme" Josipa Oslića i Boška Pešića), te jedan pregledni članak ("Božja zbiljnost i osoba Isusa Krista u teologiji Karla Rahnera" Ivana Antunovića i Jadranke Ažič").
Broj 2/2012. zatvara recenzija knjige Ante Barišića. Teandrička kristologija Tomislava Janka Šagi-Bunića, koju je napisao uvodničar ovog broja - Anton Tamarut.

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.