Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Carmelo Dotolo: MOGUĆE KRŠĆANSTVO - Između postmoderniteta i religioznog traganja

„Ima li još smisla govoriti o mogućem i vjerodostojnom kršćanstvu a da pritom ne upadnemo u razočaranost nad onim neposrednim ili pak u utopijski san? Čemu zadržavanje na pitanju koje izmiče statističkim podacima koji pokazuju vitalnost religije koja može izblijediti svaku hipotezu o krizi? Netko bi mogao primijetiti kako je ovdje riječ o ukorijenjenoj navici preuveličavanja marginalnih problema, budući da su se kroz povijest fiziološkom pravilnošću izmjenjivala razdoblja poput ovih. Pa ipak, upozorenje mnogih da smo na zalasku jednog određenog oblika kršćanstva više je od pukog utiska“, ističe autor uvodeći u svoju izrazito zanimljivu i, u ovome trenutku, više nego nužnu knjigu. Carmelo Dotolo izvanredni je profesor teologije religija na Papinskome sveučilištu Urbaniana i gostujući profesor fundamentalne teologije na Papinskome sveučilištu Gregoriana, a predsjednik je i Talijanskoga društva za teološko istraživanje pa već i s tih naslova njegova promišljanja u ovoj knjizi zaslužuju respekt. Danas nam se sasvim naravnima čine pitanja poput: Kakvog smisla ima govoriti o kršćanstvu u postkršćanskoj i plurireligijskoj stvarnosti? Ili: Može li kršćanstvo ponuditi kakav ozbiljan i pouzdan doprinos pitanjima života? Budući da proživljavamo promjenu epohe koja, kako se čini, dovodi u krizu novost kršćanske ponude. Etički, religijski, kulturalni obzori suvremenog doba postavljaju neviđeni izazov zacrtavajući vizije svijeta i stvarnosti koje izražavaju odmak i raz-očaranost glede određenih načina življenja i tumačenja kršćanstva. No, nije li ta kriza i prilika za novo promišljanje značenja kršćanske vjere u svijesti da je riječ o kvalitativnome pitanju? To je put koji naznačuje ova knjiga iznoseći iznenađujuću perspektivu koju je priopćio Isus Krist. Autor smatra da je važno ponovno iznijeti pitanje Boga za čovjeka, pokazati u kršćanskom humanizmu životni projekt i u tome kontekstu važnost života Crkve i rješenja koja kršćanstvo nudi za nevolju suvremene povijest, bez iluzija i jeftinih tješenja.

Misao dana

Danas si kao biskup uvijek postavljam pitanje: Kako predstaviti vjeru na jednostavan, živ i konkretan način? Velika lekcija u mome pastoralnom životu bila je što sam išao siromašnima, ne noseći im svoju riječ, već srce, spremno slušati i od njih učiti. Prije negoli započnemo govoriti, nužno je razumjeti osobu koja je pred nama, razumjeti je kroz slušanje, kojim odajemo poštivanje i potvrđujemo njezino dostojanstvo. Tek tada mislim da imam pravo nešto reći. (Luis Antonio Gokim Tagle, “Naučio sam od posljednjih”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.