Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Četvrti "Susret s autorom" u knjižati KS-a u Osijku

Četvrti "Susret s autorom" u knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ u Osijeku održan je u petak, 7. studenog gostovanjem Osječanina dr. sc. Ivice Raguža. Okupljenima, a bilo ih je četrdesetak,  toga je mlađeg i već prepoznatog teologa, profesora dogmatske teologije, urednika hrvatske redakcije međunarodnog katoličkog časopisa Communio, novoga dekana KBF-a u Đakovu i duhovnika Udruge katoličkih intelektualaca u Osijeku te plodnog pisca predstavio don Anton Šuljić, pomoćnik direktora KS-a. Nakon uvodnoga razgovora o značenju i ulozi teologa/teologije u suvremenosti, publika je propitivala Raguža o značenju Božje objave u današnjem pluralističkom svijetu i odnosu spram drugih religija, a on je nedvosmisleno u kontekstu razumijevanja odnosa Boga i čovjeka pojasnio kako "kršćanin na najistinskiji način govori o Bogu, koji se objavljuje kao Ljubav, jer je Bog sam progovorio o sebi", kazavši: "Kršćanstvo je za mene najistinskija religija jer najistinskije govori o Bogu i najistinskije govori o čovjeku."

Na upit što ga pokreće u teološkome istraživanju i pisanju i kako opisuje teologiju, dr. Raguž je odgovori: "Teologija je poziv i život. Polazi od pozitivne pogođenosti velikim događajem, od ljubavi u Isusa Krista i objavi Boga u Isusu Kristu. Teologija izaziva zadivljenost, poticajna je toliko da se isplati cijeli život baviti njome. Teolog je zadivljen što se Bog objavio u Isusu Kristu i sretan jer može promišljati Božju objavu, a istovremeno je nemiran, promišlja, istražuje... Teologija proizlazi iz stava življenja.". Upitan u kojoj mjeri danas postoji stvarno zanimanje za teologiju i je li prepoznata kao relevantna disciplina koja može dati dobra svijetu, Raguž otkriva da "interes za teologiju postoji među običnim vjernicima i jednostavni ljudi nemaju problema s teologijom, već oholi, onaj tko nema što čuti, dok jednostavnost susreće jednostavnost" te je, prema Ragužu, samo pitanje kako dogmu koja je poput „uspavane princeze“ prikazati čovjeku, probuditi i pokazati njezinu ljepotu te smislenost pri čemu je važno „predstaviti teologiju Božjom ljubavlju“. Razgovor je aktualizirao poražavajuću stvarnost u kojoj „teologija dijeli sudbinu svih znanosti i danas kada se nalazimo u krizi humanističkih znanosti, kada se u svijetu zatvaraju humanistički orijentirani fakulteti, a Hrvatska ima jedan filozofski časopis koji ne može izdati jer za njega nema novca", što je, smatra Raguž, kraj humanizma i skandal.

Drugi dio susreta posvećen je upoznavanju sa djelima i izabranim knjižnim prvijencem "Credo - Meditacije o apostolskoj ispovijesti vjere: Ja vjerujem i kada kažem: Nesretan sam veoma" (KS, 2001.) te s knjigama: "Vesperae sapientiae christianae" 1,2,3 (2003., 2005. i 2009.); "Teološka promišljanja o knjizi Isus iz Nazareta Josepha Ratzingera/Benedikta XVI." (2009.) i "Šutnja-dokolica-Molitva, „Vesperae sapientiae christianae 4"(2011.). Knjiga "Sretni u nadi. Teološka razmišljanja o sreći" (nastala u Parizu, HILP, 2013.) je takva, kaže autor Raguž, da poslije nje ne mora više ništa napisati, no uslijedila je 2014. najnovija "Vršcima prstiju na zemlji. O molitvi Gospodnjoj", objavljena u vlastitoj nakladi u Đakovu. Osim spomenutih naslova na kraju susreta su tražene i druge knjige jer, kako su čitatelji zamijetili, Raguž istančano analizira šutnju, progovara o temama kojima se rijetki bave pišući o duši i duhovno promišljajući humor.

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.