Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Čitajte novi, travanjski broj Kane!

Novi, travanjski broj Kane, kao što se i očekivalo, u većem je dijelu posvećen novome papi Franji.
Naime, Kana za ožujak već je bila otisnuta kada je izabran novi Papa pa su, s ove distance od mjesec dana, u ovome broju komentari o novome poglavaru Katoličke crkve lišeni one prve euforije.
Tako je Josip Grbac svoj tekst naslovio „Papa Franjo: Izazov u novom ruhu“ ističući neke sada vidljive naznake njegova pontifikata kao što su opcija za siromašne, desakralizaciju moći i interakciju čovjeka i svega stvorenja kao uočljive naznake smjera.
„Jednostavnost, dobrota, nova nada“, naslov je kolumne Stjepana Balobana u kojem on, među ostalim konstatira kako se iznenađenje pretvorilo u oduševljenje, ali i to kako ovaj papa neće mirovati.
I Tonči Matulić svoju je redovitu kolumnu posvetio izboru novoga Pape, a učinio je to i Darko Gašparović osim čijih su kolumni samom izboru, porukama i naglascima u ovome broju Kane rezervirane dodatne stranice.
Milan Šimunović nastavlja svoj feljton o prenošenju vjere danas naslovivši ga „Govor vjere – sve osjetljivije pitanje“.
Vladimir Pavlinić prisjetio se jednog članka o Crkvi u 2000. koji je, sada davne 1970. objavila Kana iz pera Domenica Agassoa. Koliko su proročki bili ti uvidi, zaista je impresivno čitati. O odnosu Hrvatske i EU nastavlja pisati Hrvoje Špehar, a ovaj put se posvetio stvarnoj (ne)moći Europskoga parlamenta.
Svojim britkim stilom i primjedbama o djelovanju hrvatske Vlade nastavlja pisati Tonči Tadić, a o krizama u obitelji piše Marina Babić.
U Rječniku etiketa – kolumni Josipa Sanka Rabara - ovaj put možemo čitati o nazivu 'jezuit', a Kana i u ovom broju donosi prikaze i primjere kršćanskoga života i djelovanja s raznih strana svijeta.
Tako se, među ostalim, upoznajemo s katolicima u ruskoj katoličkoj župi Taganrog u kojoj djeluju hrvatske Karmelićaneke Božanskoga Srca Isusova.
Frano Šanjek u četvrtome nastavku svojega feljtona piše o Jurju Slovincu, donesen je zapis iz Murtera, a predstavljena je izložba u Modernoj galeriju u Zagrebu 'Kristova muka i otkupljenje' s izborom ponajboljih hrvatskih i svjetskih slikara.
O tome da i žene piju upoznaje nas Marijana Jakovljević, a kritičkim upitom o kvaliteti TV programa Rafael Rimić aktualizira odnos kršćana, posebice roditelja, prema medijima.
Osim navedenog, tu su još brojne teme o odgoju, hortikulturi i arhitekturi, ali ima i zabave i još obilje korisnog štiva za svakoga člana kršćanske obitelji.

Kana – mjesečnik koji ne smijete propustiti!

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.