Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dan hrvatske knjige – obilježite s KS-om!


Od 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića – oca hrvatske književnosti. Upravo je na taj dan Marulić 1501. godine dovršio svoj biblijsko-vergilijanski ep „Judita“, prvi umjetnički ep ispjevan na hrvatskom jeziku. I dok je Marulić udario neprijeporne temelje hrvatskoj književnoj baštini, ona je s godinama rasla i njegovala se, stvarajući jedinstven i prepoznatljiv hrvatski identitet. Ulogu u tome nosi i Kršćanska sadašnjost, koja je objavila niz knjiga koje su odraz pripadnosti hrvatske baštine europskom kulturnom identitetu.

U svojih četrdesetak biblioteka i nizova te šest raznovrsnih periodičkih izdanja Kršćanska sadašnjost pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenog i kulturnog djelovanja od liturgijskih knjiga preko biblicistike i većine teoloških disciplina, zatim povijesnih tema i građe, kao i povijesnoumjetničkog područja, pa sve do vjerske književnosti i knjige za djecu.

Uz Dan hrvatske knjige, podsjetit ćemo kratko na neke naše biblioteke u koje je birano satkana bogata paleta naslova, od onih tradicionalnih do suvremenih hrvatskih autora.

Biblioteka croatica christiana fontes obuhvaća pisane spomenike i opsežnija vrela za povijest kršćanstva i Crkve među Hrvatima s proukom rukopisa, popratnim studijama i indeksima. Tu se, primjerice, nalazi knjiga Dnevnik – Diarium Maksimilijana Vrhovca, U preispitivanju srca – De indagatione cordialis Hermana Dalmatina, Bogoslovni spisi Augustina Kažotića, Dvorac djevičanstva Jurja Slovinca i brojne druge.

Biblijografska izdanja i radni reprinti uključuju radne reprinte rijetkih starih knjiga iz hrvatske duhovne baštine, kao i razna svečana izdanja. Tu je, primjerice, djelo Bartol Kašić – prevoditelj, autora Petra Bašića, Časoslov opatice Čike. Suvremeni prijepis, autora Marijana Grčića, Postilla Antuna Vrameca, Pjesma nad pjesmama u glagoljskom Humskom brevijeru
Tu je i biblioteka Kršćanski klasici koja uokviruje tekstove klasičnih kršćanskih pisaca i studije o tim piscima, biblioteka Likovi koja uključuje biografije i hagiografije u esejističkoj, znanstveno-popularnijoj, romansiranoj ili memoarskoj obradi te biblioteka Analecta croatica christiana koja obuhvaća građu i studije za povijest kršćanstva i Crkve među Hrvatima.


Misao dana

Danas slavimo tvoju krizmu. Dugo si se za to pripremao, razbijao glavu mnogim pitanjima. Krenuo si tragom Boga, Isusa i Duha Svetoga, pronašao odgovore, ispitivao ih, odbacivao, mijenjao ih drugima. Sad sjedimo zajedno, nazdravljamo i veselimo se. Ovo nije dan kao ostala 364 u godini. Želimo ti Božji blagoslov, čestitamo. Vadimo pametne telefone, smijemo se u kameru, stavljamo fotografije ovoga posebnog dana na internet i sa svim ljudima na svijetu koji ove godine slave krizmu želimo ti: Neka Duh Sveti bude s tobom. Danas slavimo tvoju krizmu. Neka Duh Sveti bude s tobom sa svakim jutrom koje sviće i svake noći kad liježeš spavati. Neka te čuva, i kad ti glava bude kao ispražnjena, neka je napuni novim idejama. Kad stojiš pred golemim brdom, već sad bez daha i umornih nogu, neka te on žustro podigne. Pa i kad nemaš plan kamo želiš ići i ne znaš koji je pravi smjer, uzdaj se: Duh Sveti će ti pokazati kamo te vodi! (Stephan Sigg, “Što ti želim za krizmu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.