Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Dan Kršćanske sadašnjosti i 20. obljetnica smrti dr. Josipa Turčinovića

Na kapucinsku grobnicu dopisano je ime prof. dr. Josipa Turčinovića, koji je preminuo 3. listopada 1990. godine, a pokopan je u Sv. Petru u Šumi. U grobnici počiva prof. dr. Tomislav Janko Šagi-Bunić (1923. - 1999.), a posljednjom željom i oporukom u njoj je želio biti pokopan i prof. dr. Vjekoslav Bajsić (1924. - 1994.), sva trojica utemeljitelji Kršćanske sadašnjosti. Molitvu za utemeljitelje KS-a predvodio je dr. fra Bonaventura Duda. Misu zadušnicu u crkvi Krista Kralja predvodio je porečko-pulski biskup Ivan Milovan, a propovijedao je provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Ivica Petanjak.

Programu koji je nastavljen u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu nazočili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vojni biskup Juraj Jezerinac, porečko-pulski biskup Ivan Milovan i gospićko-senjski biskup Mile Bogović, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta dr. Josip Oslić, predstavnici kulturnih ustanova te brojni suradnici, podupiratelji i prijatelji KS-a.

Direktor KS-a dr. Željko Tanjić u pozdravnom govoru istaknuo je kako KS već 43 godine ispunjava temeljno poslanje koje je po dekretu o ustanovljenju KS-u namijenio njen osnivač zagrebački nadbiskup i kardinal, u to vrijeme već imenovani pročelnik Kongregacije za nauk vjere Franjo Šeper. "Poslanje istraživanja, dokumentiranja i proučavanja Koncila i njihovo promoviranje u Crkvi i društvu, obogaćivanje teološke i crkvene javnosti novim ponajboljim duhovnim djelima, kao i stvaranje ideja, odnosa i razmišljanja koji će pomoći našoj Crkvi u njenom temeljnom poslanju naviještanja Evanđelja, posebice kroz svijet kulture i znanosti uvijek je novi izazov svima u KS-u, izazov s kojim se nosimo s više ili manje uspjeha", rekao je dr. Tanjić.

Okupljenima se obratio i biskup Milovan, zahvalivši KS-u za sve što dugi niz godina daju Crkvi i narodu.

Tom prigodom predstavljen je prvi svezak izabranih spisa dr. Josipa Turčinovića "Misao vjere". U osvrtu na knjigu, mr. Stjepan Brebrić istaknuo je da 20 godina nakon Turčinovićeve smrti i još više nakon što su pojedini tekstovi izvorno nastajali, knjiga danas sigurno predstavlja veliku novost i veliko obogaćenje na području domaće teološke literature. Govoreći o knjizi, dr. Josip Grbac rekao je da su svi tekstovi, njih 61, stilski dotjerani; oni su ne samo povijesni, teološki, nego i književni tekstovi u kojima dolazi do izražaja i Turčinović kao poznavatelj književnosti i pravopisa. Čovjek je prioritet Turčinovića, za tog čovjeka ima razumijevanja i shvaća njegove stranputice, i ne optužuje ga, i kada taj čovjek zapada u formalizam i vjeru doživljava kao folklor on nastoji tog čovjeka razumjeti, i brani strasno sve oblike religioznosti koje bi mi danas pogrešno mogli nazvati folklorom. Čitanje ove knjige je teološka izobrazba, ali i jednostavno razmišljanje nad pitanjima i problemima nad kojima se vjernik uvijek, a pogotovo danas susreće i mo

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.