Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Duhovno zagledan u HAZU

U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak, 21. svibnja 2019. predstavljena je knjiga Darka Gašparovića "U duhovno zagledan". Riječ je o kolumnama koje je taj erudit, jedan od najuglednijih hrvatskih teatrologa, priznati dramaturg i profesor književnosti te nagrađivani pisac u kršćanskoj obiteljskoj reviji "Kana" ispisivao tijekom deset godina od 2007. do 2017. godine. Bilo je to, prema ocjeni nazočnih, zaista sjajno predstavljanje u kojem su sudjelovali brojni znalci i umjetnici.

Na početku je sve nazočne pozdravio akademik Frano Parać koji je podsjetio na glavne crte iz Gašparovićeva života te njegovu svestranost. Uslijedio je Schubertov Andante u a-molu koji su izveli Darkov brat Ljubomir i nećak Danijel Gašparović, nakon čega su nacionalni, kazališni i dramski prvaci Alma Prica, Nina Violić, Rene Medvešek i Livio Badurina čitali odlomke autorove uvodne prologomene, kraći izvadak iz pogovora Antona Šuljića, suurednika knjige uz Darkovu kćer Tajanu, čiji je tekst također pročitan da bi sve začinio odlomak iz Enkomije jednom prijateljstvu Slobodana Šnajdera, Gašparovićeva prijatelja. Nakon toga sopranistica Tanja Ruždjak i Danijel Gašparović izveli su dva Lieda Franza Schuberta, An die Musik i Fruehlingsglaube. Klavir, inače jedan iz kolekcije Ljubomira Gašparovića iz 19. stoljeća, specijalno je donesen u Akademijinu knjižnicu za tu prigodu pa je logično bilo da se svira isključivo Schubert.

Uslijedilo je podrobnije predstavljanje knjige. Najprije je akademik Boris Senker govorio o teatrološkim i književnim temama u knjizi vrednujući ih ka najizvrsnije te podsjećajući da je Gašparović bio prvi koji se o Krleži u nas usudio pisati drukčije od struje, svraćajući naglasak na njegove rane radove u kojima je još bilo naglašene duhovnosti.

Teatrologinja Željka Turčinović oprimjerila je svoje predstavljanje s više primjera Darkova autoritativnog i znalačkog pisanja i govorenja o kazalištu, a don Anton Šuljić, koji je i moderirao to predstavljanje, u svojem se izlaganju usredotočio na duhovnost ustvrdivši da je Gašparović nasušna osoba i autor na našem kulturno-humanističkom području kako zbog svoje naobrazbe i erudicije, tako i zbog već pomalo pomodarski zagubljenog kršćansko-humanističkog pogleda na stvarnosti koje nas okružuju. U svakome od ovih predstavljanja navedeni su glumci čitali poneki odlomak iz knjige, što je brojna nazočna publika popratila ne samo zanimanjem nego i burnim pljeskom i odobravanjem.

Na kraju su Ljubomir i Danijel Gašparović odsvirali jedinstvenu fantaziju u f-molu Franza Schuberta, a potom je gospođa Loredana Gašparović, svima nazočnima zahvalno uručila po ružu. 

Misao dana

Ljudi su oduvijek u svojoj boli prizivali anđela utjehe da dođe k njima i s njima ostane. Dojmljivo je Johann Sebastian Bach u svojoj tenorskoj ariji iz kantate za spomendan svetog Mihaela opjevao: »Ostanite, anđeli, ostanite sa mnom! Poduprite me s obje strane da mi noga ne posrne.« (Anselm Grün, “50 anđela za godinu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.