Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Giacomo Coccolini: JOHANN BAPTIST METZ

Ponikao u školi Karla Rahnera, čijih je nekoliko djela preradio, suočen s »političkom« beznačajnošću kršćanstva, Johann Baptist Metz osjeća potrebu otići korak dalje od transcendentalne teologije svojega učitelja te uputiti na vrijednost praktične dimenzije teologije.
Postaje tako utemeljitelj »nove političke teologije«, u kojoj se svijet promatra kao mjesto očitovanja Boga te, dakle, kao mjesto u kojem se kršćanska vjera predstavlja u svojoj političkoj vrijednosti. To ima za posljedicu da se čini iskorak iz »građanske religije« te zaživljava Crkva koja se može ostvarivati kao zajednica izlaska, to jest kao kritička zajednica zahvaljujući prevratničkom spomenu Isusa koji je ona pozvana održati budnim, napose u odnosu na žrtve.
Među tim žrtvama posebno mjesto zauzimaju stradali u Shoahu, događaju koji duboko označava 20. stoljeće i koji nameće potrebu nove teodiceje: ne može se, naime, prijeći šutke preko pitanja koje izvire iz te tragedije: »Kako govoriti o Bogu nakon Auschwitza?«
Metzova teologija je teologija u razvoju. Njezina je misao postupno poprimala jasne konture, ali je poslužila teološkoj refleksiji da se konačno iskobelja iz apstraktnih pitanja, vezanih uz stanja mogućnosti kršćanskoga događaja, te joj pripomogla doći do pitanja koje se izdiže iz zla u svijetu.
(Giacomo Canobbio)

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.