Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Giuseppe Accordini: WOLFHART PANNENBERG

U podnizu Teolozi dvadesetog stoljeća predstavljen je jedan od značajnih protestantskih teologa, o kojemu je studiju napisao Giuseppe Accordini profesor suvremene filozofije na teološkom studiju San Zeno u Veroni.
Na protestantskom se području Wolfhart Pannenberg osobito uhvatio u koštac s izazovima prosvjetiteljstva pokušavajući spasiti marginaliziranje vjere i teologije u odnosu na suvremenu misao.
Zajedno s kolegama iz tzv. heidelberškoga kruga provodio je program „objave kao povijesti“ čime se želi udaljiti od shvaćanja objave koja je vezana uz autoritet Boga i Riječi.
Ako se objava događa posredstvom povijesti, tada je svima dostupna i moguće je o njoj kritički razmišljati. Odnos vjere i razuma nije više u znaku proturječnosti, nego u znaku kontinuiteta. Razum nije neka stalna veličina: ne postoji Razum, nego različite vrste razuma. Ako je misao koja je proizišla iz prosvjetiteljstva povijesna misao, nije teško razumjeti da je dodirna točka s vjerom usmjerenost na budućnost, da se za vjeru eshatološka budućnost na proleptički način, što znači unaprijed, pojavila u Isusovoj povijesti.
U toj se perspektivi teologija sučeljava sa svim oblicima znanja, uključujući i ono znanstveno, i na taj način uspijeva izraziti značenje vjere za egzistenciju suvremenog čovjeka.

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.