Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Ivan Ivanda: Samoća vjere

Samoća je, prema teologu Paulu Tilichu, početak religioznosti. No, iz samoće nastaju i umjetnička djela i svaka duhovnost, filozofija i znanost. Ipak, ljudi tako često bježe iz samoće jer je ona često ispražnjena od smisla. Knjiga Ivana Ivande pogađa upravo u srž samoće kao ispunjenosti vjerom. „Čovjek je kao pojedinac sam: sam na cijelome svijetu, sam – pred Bogom“, moto je njegove knjige, a posudio ga je od Kierkegaarda. „Svatko treba sam stati pred  Boga, prihvatiti ga u svoj život, povjerovati mu posve. Preuzeti posljedice i rizik vjere. U samoći vjere, poput Abrahama, popeti se na brdo Moriju i biti spreman sve žrtvovati. Tek iz prostora toga odnosa, takva vjera, prokušana u samoći, može potom izići van, u svijet“, piše autor u uvodu svoje knjige. U njoj on pokušava unositi jasnoću u stvarnost vjere temeljeći je na promišljanjima značajnih teologa i filozofa čija se imena navode na početku svakoga pojedinog članka. Njihovi su uvidi duboki i otvaraju nove pogleda na vjeru i život iz vjere, a autor skromno priznaje da je njegova zasluga u tome što je takve uvide izdvojio i povezao u tematsku cjelinu osvijetlivši ih naukom Isusa Krista.

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.