Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana_2_2012.

U uvodniku Kane za veljaču Josip Grbac promišlja o pitanju "Jesu li u Europskoj uniji ugroženi hrvatski kršćanski korijeni?". Odgovarajući na to pitanje, autor ističe kako na prvoj razini, onoj o individualnom življenju vjere i susljedne etike i morala, ti će korijeni doživjeti dodatnu krizu ulaskom u EU. Naime, milje unutar većine europskih zemalja nije takav koji će potaknuti praktično življenje vjere. No, ova, individualna kršćanska "duša" već je poprilično nagrižena procesima globalizacije koji su zahvatili hrvatsko društvo, upozorava Grbac. Ističući pak razne oblike religioznosti, podsjeća kako na toj razini kršćanski korijeni nisu bili znatno ugroženi tijekom duge komunističke vlasti, pa stoga zašto ne bi preživjeli i modernu demokratsku Europu i njezina načela.
U redovnoj kolumni Stjepan Baloban se osvrće na protekli referendum te ističe kako je odlukom na referendumu Hrvatska definitivno prekinula svaku pomisao na ujedinjavanje sa zemljama bivše Jugoslavije. Valja se nadati da su toga svjesni svi hrvatski političari kako u svojim nakanama, tako i u rječniku koji upotrebljavaju. U Europskoj uniji neće biti "naši ljudi", "naši građani". U EU su narodi i države sa svojim povijesnim imenima, zaključuje Baloban.
Teološko razmišljanje Tonči Matulić posvetio je temi "Status ljudskog embrija u smrtonosnom zagrljaju oholosti". On ističe, kako "ima smisla pozivati se na prirodoznanstveno dokazane činjenice o početku ljudskoga individualnog života, ali zaista nema nikakvog smisla oholo falsificirati činjenice i manipulirati njihovim tumačenjem". Uz Godinu vjere Bono Zvonimir Šagi ističe tri elementa za oživljavanje pedagogije vjere u našim aktualnim društvenim okolnostima, a oni su istraživati stvarni

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.