Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kongregacija za kler: DIREKTORIJ ZA SLUŽBU I ŽIVOT PREZBITERÂ

Nakon prvog izdanja Direktorija za službu i život prezbiterâ iz 1994. godine, a nakon što je 2009./2010. proslavljena Svećenička godina, čija se proslava podudarala i s proslavom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya, zaštitnika župnika i svećenika dušobrižnika, ovo drugo izdanje prvom je izdanju pridodalo iskustvo Svećeničke godine, promicanje 'nove evangelizacije' i kasnije brojne smjernice pape Benedikta XVI., ali i bolna iskustva i rane koje su zadale muke Crkvi zbog vladanja nekih njezinih službenika.
„Ovaj Direktori je dokument koji služi izgrađivanju i posvećivanju svećenika u svijetu koji je, u mnogočemu, sekulariziran i ravnodušan“, kaže se u Dokumentu koji naglašava da ponovno treba razmotriti tradicionalna pitanja koja su malo-pomalo pala u drugi plan, a katkad su se i otvoreno odbacivala, kao što je, primjerice, važno poimanje svećenikovih obilježja koje bi se moglo nazvati „sakramentskim“, a koje  mu daje dostojanstvo da je, dok dijeli blaga Božje milosti, sâm Kristov i njegova tajanstvena prisutnost u svijetu.
Sljedeća važna karakteristika koju dokument naglašava jest ontološki vid molitve u kojem važnu ulogu ima liturgija časova. Insistira se na važnosti svećenikove izgradnje – odgoja i izobrazbe – koji moraju biti cjeloviti. Svećenik, ističe nadalje Dokument, treba dobro poznavati humanističke znanosti, treba gajiti euharistijsku pobožnost, imati dobar odnos sa crkvenom hijerarhijom, gajiti ljubav prema Mariji – kao i druge teme kojima se daje važno mjesto u ovome Direktoriju.

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.