Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kratki osvrt na Teološki četvrtak - (Ne)Nasilna komunikacija

Teološki četvrtak za mjesec ožujak održan je sinoć o temi "(Ne)Nasilna komunkacija" o kojoj su govorili novinar i urednik na HRT-u prof. Mislav Togonal, znanstvenica koja se bavi biblijskom hermeneutikom, spisateljica, prevoditeljica i pjesnikinja dr. Jadranka Brnčić te mirovni aktivisti i teolozi Otto Raffai i prof. Ana Marija Raffai.


Togonal je ukazao na više primjera nasilnoga govora u javnim medijima, posebice onima koje on vodi, naglašivši kako mediji žive od sukobljavanja dviju ili više strana, dr. Brnčić je ukazala na neke primjere netolerantnog i čak nasilnog govora u samoj Crkvi dok je bračni par Raffai na više primjera pokazao kako djelovati nenasilno i kako je odabir nenasilnoga komuniciranja druga riječ za evangelizaciju.
Svi govornici referirali su se na evanđelje i na papu Franju, a brojna publika vrlo je aktivno sudjelovala u plodnoj diskusiji koja se povela nakon izlaganja.

Sljedeći teološki četvrtak bit će 28. travnja o temi "Katolički intelektualac - tko je to?". Sudjelovat će dr. sc. Ružica Pšihistal s FF u Osijeku, dr. sc. Željko Tanjić, rektor HKS-a i o. Srećko Koralija, mladi i perspektivni dominikanac.

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.