Kršćanska sadašnjost d.o.o.

KS-ov susret s dr. Lushom Gjergjijem

Danas je neuobičajeno da poslije predstavljanja knjiga(e) čitatelj stoji u podugačkom redu i kupuje više naslova jednoga autora, a upravo takvu svečanost je doživio autor dr. Lush Gjergji, ponajbolji poznavatelj djela i života sv. Majke Terezije i njezin prijatelj, sunarodnjak Albanac, subrat i biograf, generalni vikar Apostolske administrature u Prizrenu. I ne samo to, Osječani su tijekom održanoga "Susreta s autorom" 6. ožujka u knjižari Kršćanske sadašnjosti "Dr. Josip Turčinović" imali privilegij iz "prve ruke" od don Lusha slušati o njegovoj suradnji i prijateljstvu sa Josipom Turčinovićem po kojemu je nazvana KS-ova knjižara u Osijeku, duhovnim izazovima na vrelima djelatne ljubavi prema Kristu sv. Majke Terezije iz Kolkate, o posveti katedrale Majke Tereze u Prištini (blagoslovljena 5. rujna 2010.) početkom rujna 2017. kada se Crkva nada pohodu pape Franje, zatim o ne(pre)poznatim primjerima darivanja kršćanske ljubavi u životima velikana 20. stoljeća, o don Lushovim djelima mirotvorstva na Kosovu 90-tih godina i kršćanskim plodovima zagovaranja politike nenasilja.

"Susret s autorom" 65 autorskih naslova na hrvatskom, albanskom i talijanskom jeziku, od kojih je 16 na hrvatskom objavio KS, a 16 knjiga posvećeno je Majci Tereziji, vodio je don Anton Šuljić, ističući desetak KS-ovih naslova knjiga (ostale rasprodane).

Iz susreta sa sveticom Majkom Terezijom dr. Gjergji se prisjetio trenutka kada mu je misionarka uzela ruke predajući "evanđelje u pet prstiju", odnosno najljepši ispit savjesti: "Na svakom prstu ruke jedna je riječ: 'Što danas činim za Boga?' i 'Što danas činim za čovjeka?', kazala je. Ujutro kada se probudiš i prekrižiš, navečer kad ideš na počinak, ispitaj savjest s tih pet riječi: 'Što danas učinih za Boga, što danas učinih za čovjeka?'


Govoreći o prijateljstvu sa dr. Turčinovićem i tiskanju katoličkog glasila Drita na albanskom, don Lush je podsjetio: "Od 1967. godine Albanija je službeno bila ateistička država, a Katolička Crkva u pravom smislu riječi bila je u katakombama te je 1977. Drita tiskana u Prizrenu, pet godina u Sarajevu u "Oslobođenju", ujedno tiskari jugoslavenske partije, ali tiskanje je zaustavljeno jer "Drita piše protiv armije". Godine 1980.-1981. o tome sam razgovarao sa velikim prijateljem i bratom svećenikom Josipom Turčinovićem, koji je ponudio tiskanje u Zagrebu. Bio je to bratski, prijateljski spas za našu Crkvu. Turčinović je vjerovao Božjoj riječi i pisanoj riječi, živio je za katolički tisak, bio i ostao životno nadahnuće za katolički život. Kada bih došao u Zagreb, pitao bi: 'Kako si? Što si napisao za nas?' Šesnaest knjiga objavljenih na hrvatskom isključivo su nadahnuće, poticaj i njegova zasluga", kazao je dr. Gjergji. Susret je bio prigoda za razgovor o knjigama: Majka ljubavi (koju je osobito volio papa Ivana Pavao II.), Velikani XX. stoljeća (podnaslov: Ljubav koja ne umire), Pobjeda križa, Ljubav nije ljubljena, Glas šutnje, Pozvani na zajedništvo, zatim o trilogiji duhovne ostavštine Majke Terezije (Živjeti s Kristom, Ljubiti s Marijom, Svjedočiti s Crkvom) te o knjizi Svećenik – Kristov učenik.U razgovoru s prof. Šuljićem gost je govorio o Božjoj prisutnosti u vidljivim djelima ljubavi na Kosovu, konkretno "na proslavi  izmirenja  i života  1.  svibnja  1990.  godine  na poljani blizu  Dečana gdje se oprostilo 1275 krvnih slučajeva kada se pola  milijuna  ljudi  okupilo bez medijskog pozivanja i bez ijednog policajca, izvan sustava, kada su ljudi došli proslaviti život, praštanje i mir, a 200 obitelji koje su bile u krvnoj osveti i svađi su se pomirile". Bilo je riječi i o prvom kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi (zaslužnom za gradnju katedrale posvećene Majci Terezi u Prištini, upamćenom po riječima 'Katolička Crkva niknut će iz podzemlja') te je don Gjergji zaključio: "Božje je djelo, čudo što je sve veći broj obraćenika s islama na kršćanstvo i sve više krštenih na Kosovu gdje danas živi više od 50000 katolika".Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

Misao dana

Ništa nije gore nego ako u redovniku ugasne duh molitve. On možda još može govoriti riječi, ali ako nema duha molitve, onda sve drugo, kako redovničko, tako i kršćansko, počinje blijedjeti i umirati. I na kraju ostane samo malen, ružan i grješan čovjek, koji je još odjeven u redovničku haljinu, ali je ona samo vanjština koja krije duhovnu ruševinu. (Fra Tomislav Janko Šagi, “Duhovne poruke”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.