Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Ljekovitost čitanja – od zabave do nadahnuća i duhovne podrške

Činjenica je da dobra, kvalitetna literatura, čak i na razini dječjega doživljaja, može biti sjajan izvor moralnoga, intelektualnoga i emocionalnoga razvoja. Danas, kada je diljem svijeta preporuka – ostati doma – čitanje kao biblioterapija nameće se kao ideja u pravo vrijeme.

Čitanje liječi

Bez dubljega ulaženja u teoriju biblioterapije, zadržat ćemo se na sigurnim postulatima utjecaja čitanja koje svatko može isprobati u udobnosti svojega doma.

1. Još od vremena antičkoga Egipta i Grčke, ističe se da čitanje, osim komponente zabave, opušta, ojačava naše misaone procese, empatiju, odnosno ima ljekovita svojstva na duh i tijelo. Danas je širom svijeta sjajno prihvaćena biblioterapija, liječenje čitanjem.


2. Čitanje odgovarajuće literature psihološki je proces. Ulaskom “pod tuđu kožu” možemo promišljati svoje probleme, dvojbe, životne uloge i događaje.


3. Knjige su veliki dar: informiraju nas, pričaju nam priče, uče nas, podsjećaju, upućuju… nude nam svijet na dlanu.


4.  Čitanje je dobar način za poboljšavanje sposobnosti koncentracije. Ne zaboravimo da možemo i čitati djeci!


5. Znanstveno je dokazano da čitanje ima snažan pozitivan utjecaj na naš mozak. Zahtijeva koncentraciju i intelektualnu aktivnost, a upravo aktivnosti mogu usporiti proces Alzheimerove bolesti. Čitanje je, dakle, zdravo!


6. Nadahnuće. Kao što nas mogu nadahnuti ljudi koje susrećemo, s kojima razgovaramo, tako nas nadahnuti mogu i oni o kojima čitamo, o čijim mislima čitamo. Kod duhovne literature to je gotovo pa neizbježno.


Pronaći pravu knjigu

Važno je, naravno, ono što se čita. Iako su knjižare ovih dana zatvorene, knjige ipak mogu pronaći put do svačijeg doma. U web shopu Kršćanske sadašnjosti nalazi se bogat izbor za sve one koji traže knjige teološke, duhovne i vjerske literature, teoloških i katehetskih udžbenika, vjerske literature za djecu. U svojih četrdesetak biblioteka i nizova te šest raznovrsnih periodičkih izdanja Kršćanska sadašnjost pokriva vrlo široko područje crkvenoga, znanstvenoga i kulturnoga djelovanja od liturgijskih knjiga preko biblicistike i većine teoloških disciplina, zatim povijesnih tema i građe, kao i povijesno-umjetničkoga područja, pa sve do vjerske književnosti i knjiga za djecu.

Misao dana

Sam otac Pio je, sa svoje strane, posvjedočio: »Sve se svodi na sljedeće: razdire me ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Bog mi je neprestano na pameti i urezan u srce. Ne gubim ga nikada iz vida: dirnut sam promatrajući njegovu ljepotu, njegove osmijehe, njegovu uznemirenost, milosrđe, osvete ili, bolje rečeno, strogoću njegove pravde.« (Stefano Campanella, “Milosrđe u oca Pija“)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.