Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Marijan Biškup: LJUDSKA PRAVA - Povijesno-teološki osvrt

Ostvarenje ljudskih prava predstavlja pobjedu pravde i jednakosti među svim ljudima, a autor ih prikazuje u povijesnome pregledu kako na Zapadu tako i u nas, posebice se osvrćući na istančan osjećan nekih naših, osobito primorskih, gradova za poštivanje ljudskih prava. U teološkome osvrtu riječ je prije svega o ljudskim pravima kako ih prikazuje Biblija i učiteljstvo Katoličke crkve. U tom pogledu autor nas upoznaje s brojnim dokumentima Crkve, osobito nakon Ivana XXIII., II. vatikanskog sabora, Pavla VI. i Ivana Pavla II. u kojima se službena Crkva zauzima za proučavanje i promicanje ljudskih prava.


 

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.