Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Mario Cifrak: TA U VJERI HODIMO, NE U GLEDANJU

Autor ovim studijama pokušava definirati vjeru i njezine posljedice kao moralnu poruku Novoga zavjeta te otvoriti hermeneutski luk kako bi mogao poslužiti i daljnjem teološkom radu, posebice onomu sustavnih teologa i moralista. Polazeći od poziva u Djelima apostolskim: „Obratite se i svatko od vas neka se krsti“ (Dj 2,38), što prepoznaje kao „ordo salutis – red spasenja“, pri čemu se spominje obraćenje, vjera, krštenje za oproštenje i dar Duha Svetoga, autor ističe da to  podrazumijeva navještaj događaja Isusa Krista. Ta vjera traži nasljedovanje što pak znači hodati po Duhu, kako sugerira Poslanica Galaćanima (Gal 5,17). Upravo su takvi tekstovi o vjeri kao o nasljedovanju bitni za ovu raspravu. Ne samo da je moguće u narativnim tekstovima prepoznati paradigme biblijskih moralnih raspoloživosti, nego je to moguće i u molitvenim tekstovima jer je naše čitanje ili moljenje svetopisamskih tekstova učinkovito u oblikovanju kršćanske moralne raspoloživosti. Mario Cifrak je pročelnik Katedre Svetog pisma Novoga zavjeta na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.