Kršćanska sadašnjost d.o.o.

MONS. VLADIMIR STANKOVIĆ I KRŠĆANSKA SADAŠNJOST

U subotu, 11. srpnja 2015., u 86. godini života i 60. godini svećeništva preminuo je u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, kanonik i dugogodišnji suradnik trojice kardinala, tri desetljeća ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, član Skupštine Kršćanske sadašnjosti, mons. Vladimir Stanković.

Mons. Vladimir Stanković iznimno je značajan u povijesti nastanka i razvitka Kršćanske sadašnjosti. Od samih početaka sudjeluje u mnogostrukim oblicima nakladničke i tiskarske, crkvene i društveno-kulturne djelatnosti KS-a, najprije Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije «Kršćanska sadašnjost» (1968.), a kasnije nakladničke kuće Zagrebačke nadbiskupije. Surađivao je na razne načine. Svojim požrtvovnim radom, razborito, praktično i nalazeći najbolja rješenja u konkretnim pitanjima s kojima se KS tijekom godina susreće na svojemu razvojnom putu, izvan kuće, ali i u njezinim upravnim i rukovodstvenim strukturama, doprinosio je svestranome radu KS-a na području evangelizacije, snaženja i uprisutnjenja kršćanske kulture u našoj sredini, ali i izvan naših zemljopisnih i kulturalnih prostora. Kao ravnatelj dušobrižništva za iseljene Hrvate, omogućio je osobno i kroz vlastite oblike organiziranoga povezivanja dostupnost izdanja Kršćanske sadašnjosti našim sunarodnjacima diljem svijeta. Različitim oblicima potpore omogućio je realizaciju važnijih izdavačkih projekata od velikoga značenja za povijest Crkve i kršćanstva na našim prostorima, a na poseban način poticao je i pomagao izdavački program namijenjen hrvatskim iseljenicima, za njihove dušobrižničke i kulturne potrebe.

Nakon smrti Josipa Turčinovića i Vjekoslava Bajsića uključuje se izravno, kao predstavnik Zagrebačke nadbiskupije u Skupštini KS-a (1994.-2011.), u upravljanje kućom, doprinoseći njezinome daljnjem razvoju u promijenjenim društveno-političkim i drugim okolnostima.

Autor je, urednik ili priređivač dvadesetak knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Priredio je i za tisak uredio pet knjiga (2003.-2007) o pastoralnim pohodima zagrebačkoga nadbiskupa, Franje kard. Kuharića, hrvatskim iseljenicima, pod zajedničkim naslovom «Kardinal Kuharić u hrvatskom iseljeništvu» (Australija i Novi Zeland; Južna Afrika; Južna Amerika; Sjeverna Amerika; Zapadna Europa). Autor je djela: «Odvažna i milosrdna žena. Sestra Ivana Slava Stakor» (2002.); «Zapisi o kardinalu Šeperu» (2005.); «Biti svećenik po srcu Isusovu. Dnevnik jednog bogoslova brucoša prije šezdeset godina 1949./50.» (2010.); «Kako su počela tri desetljeća skrbi za hrvatsku dijasporu. Rokovničke zabilješke iz 1969. i 1970.» (2013.). Samostalno ili u suradnji priredio je knjige: «Katolička Crkva i Hrvati izvan domovine» (1980.); S. Vismara, «Fra Bonifacije Pavletić. Redovnik Bolničke braće – Concettina» (2004.); A. Di Chio / L. Mirri, «Kardinal Šeper među velikanima Crkve Istočne Europe» (2005.); N. Hrčko, «Obična neobičnost. Pregršt uspomena» (2006.); P. Carrazza, «Bonifacije. Učitelj savršenosti» (2007.). Na razne načine, konkretnim oblicima potpore, doprinosi ostvarenju mnogih drugih izdanja i njihovoj distribuciji u domovini i inozemstvu. Među posljednjim izdanjima koja je na takav način omogućio, knjiga je o bl. Alojziju Stepincu, pisana engleskim jezikom – Z. Gavranović, «In Search of Cardinal Stepinac. A Complete Biography» (22014.).

U Kršćanskoj sadašnjosti svi ga pamte po njegovoj založenosti u cjelokupnome njezinu radu, po konkretnim prijedlozima i rješnjima, odlučnosti i upornosti u prevladavanju problema i poteškoća te postizanju ciljeva za što učinkovitije ostvarenje crkvenog, društvenog i kulturnog poslanja ove ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

Neka mu Gospodin bude milosrdan sudac. Počivao u miru Božjem!

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.