Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Nova knjiga o fra Ivanu Peranu: Svetost kao pjesma

Kršćanska sadašnjost i Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri – Zadar objavili su knjigu fra Bernardina Škunce, Svetost kao pjesma. Čudesan životni put sluge Božjega fra Ivana Perana.  Riječ je o životopisu fra Ivana Perana, objavljenom po navršavanju stote obljetnice rođenja ovoga sluge Božjega, ali i u prilici očekivanoga zaključenja Postupka na dijecezanskoj razini, prvoga i temeljnoga posla u Postupku za proglašenje blaženim i svetim, pokrenutom 2011. godine. Upravo čitajući ovu knjigu lako se može spoznati zašto bi se fra Ivan, krsnoga imena Srećko, moglo proglasiti blaženim i svetim.


“Srećko-fra Ivan, u tamnim i teškim vremenima bio je svjetiljka i ostavio je jasan i vidljiv trag uzorna svećeničkog i redovničkog života. (…) Radost i ljepotu osjećao je u sebi, prepoznavao je svugdje oko sebe i unosio u svoju sredinu. Iz takvog sklada srca, duše i uma rađala se ljepota poezije i izvlačila harmonija tonova njegove bogate baštine, umijeća evanđeoskog življenja i liturgijske ljepote”, piše u predgovoru knjige mons. Marin Barišić.

O fra Ivanu Peranu objavljeno je dosad nekoliko manjih knjiga, osvrta, brošura s pojedinostima njegova života, kao i monografija njegova glazbenog opusa te prozni, poetski i notni zapisi, no cjeloviti životopis ovoga franjevca (osim Vita autentica, kritičkoga životopisa prevedenoga na talijanski u svrhu Postupka za proglašenje blaženim i svetim) sabran je u ovoj knjizi.

„Karizmatičnost, poetičnost, glazbena obilježenost i trajna duhovnost tog jednostavnog i jedinstvenog fratra iziskivala je – osim stručne metodologije rada – i duboku uživljenost s dušom dubokih duhovnih težnji i kreativnih sposobnosti. Iz takve pouke i uživljenosti satkan je i ovaj životopis”, ističe autor knjige, fra Bernardin Škunca.

Na dvjestotinjak stranica protežu se tri iscrpna poglavlja sljedećih tematskih okosnica: I.) Životni put fra Ivana Perana u okviru društveno-povijesnih prilika; II.) Fra Ivanovo duhovno stvaralaštvo; III.) Glas o franjevcu svetoga života.

Knjiga Svetost kao pjesma prati uzbudljivu, dinamičnu i neobičnu nit kojom je bio protkan život ovoga franjevca: od fra Ivanova djetinjstva i prvoga susreta s franjevcima, preko  služenja u JNA, osude na smrt strijeljanjem do odgoja novaka na Košljunu, dosad neobjavljenih spisa ovoga nadarenoga pisca i zapisa iz njegovih dnevnika te svjedočanstava i uslišanja po zagovoru sluge Božjega.

„Nikakvo čudo da su se za ovoga Kristova svjedoka na sprovodnom oproštaju izgovorile ove riječi: ‘Umro je svetac!’” napisao je mons. Barišić.

 

Nova izdanja Kršćanske sadašnjosti

Misao dana

Za papu Franju u središtu evanđelja stoji poruka o milosrđu. Već kao biskup izabrao je za geslo, nadovezujući se na Bedu Venerabilisa (7./8. stoljeće): »Miserando atque eligendo« (»Pogledavši na me očima svoga milosrđa, izabrao me.«). Tema milosrđa sada je postala ključna riječ njegova pontifikata, koju od prvoga dana dotiče u svojim brojnim nagovorima. Uvijek iznova govori: Božje milosrđe beskonačno je; Bog se ne umara biti milosrdan svakomu, samo ako se mi ne umorimo moliti za njegovo milosrđe; Bog ne napušta nijednog čovjeka i ne dopušta da itko padne (EG 3). Malo milosrđa među ljudima može promijeniti svijet. Ovim je glavnim motivom dodirnuo srce brojnih ljudi u Crkvi i izvan Crkve. Jer, tko to od nas nije upućen na milosrdnoga Boga i na milosrdne ljude? (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.