Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Novi broj međunarodnog katoličkog časopisa Communio br. 109

I u ovome broju može se pronaći mnoštvo zanimljivih tema kao što su - očinstvo, zakon i narav, dijalog, Crkva i drugo.
U uvodniku je Anto Gavrić, OP, posebno istaknuo: „Kad se danas govori o gospodarskoj krizi, često se ističe i duhovna, moralna kriza, kriza vrjednota, kriza istine. Zašto ne i kriza pojmova! Sasvim je očito da su danas neki pojmovi mnogima nejasni. Stoga se pokazuju vrijednima i važnima za raspravu o nekim pojmovima i temama koje ćete naći i na stranicama novoga broja časopisa 'Communio'. (…) Neka članci i studije novoga broja 'Communija' budu poticaj na plodonosno promišljanje aktualnih tema našega vremena i pomognu u stvaranju većega zajedništva.“

Stoga navodimo neke: članak Jean-Pierre Batuta „Je li imenovanje Ocem nasilno prisvajanje“; teološka meditacija Domagoja Runje o očinstvu u Bibliji i tri Adama; tekst o naravnom pravu u prijelazu Eberharda Schockenhoffa, odnosno promjeni nauka o „lex naturalis“ između Tome i Huge Grotiusa; promišljanje kardinala Waltera Kaspera o kršćanima i Židovima kao jednom narodu Božjem – sličnoj tematici pridružili su se i pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije Ivan Šaško, u članku „Naglasci iz susreta židovske i kršćanske liturgije“ te Anton Štrukelj (urednik slovenskoga izdanja Communija), koji o Židovima i kršćanima piše pod vidom termina „braća blizanci“; članak Bertrama Stubenraucha i Michaela Seewalda o Koncilu i Crkvi, tj. o recepciji mnogoslojne ekleziologije; te „Mala meditacija o vidljivosti Crkve“ Claudea Dagensa.

 

Misao dana

Danas si kao biskup uvijek postavljam pitanje: Kako predstaviti vjeru na jednostavan, živ i konkretan način? Velika lekcija u mome pastoralnom životu bila je što sam išao siromašnima, ne noseći im svoju riječ, već srce, spremno slušati i od njih učiti. Prije negoli započnemo govoriti, nužno je razumjeti osobu koja je pred nama, razumjeti je kroz slušanje, kojim odajemo poštivanje i potvrđujemo njezino dostojanstvo. Tek tada mislim da imam pravo nešto reći. (Luis Antonio Gokim Tagle, “Naučio sam od posljednjih”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.