Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Obilježena 10. obljetnica smrti prof. dr. sc. Alde Starića i 50. obljetnica časopisa „Služba riječi“

Jubilarna 10. obljetnica smrti prof. dr. sc. Alde Starića i 50. obljetnica časopisa „Služba riječi“, obilježene su 15. studenoga u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa u Zagrebu.

Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško koji je istaknuo da je prof. Aldu Starića doživljavao kao teologa sakramentalnosti, koji je znao da su vjeri potrebne vanjske poveznice. Kršćanstvo nije jurišanje na nebo, nego upijanje božanskoga, podsjetio je biskup Šaško na jednu od misli mons. Starića.

Nakon euharistijskoga slavlja predstavljena je knjiga “Kršćanska vjera – Mali biblijski uvod” u izdanju Kršćanske sadašnjosti u kojoj su sabrani tekstovi Alde Starića, profesora dogmatike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Objavljeni tekstovi nastali su od 1988. pa do otprilike 1995. godine.

Knjigu je priredio prof. dr. Stjepan Kušar koji je istaknuo da je riječ o predavanjima koje je prof. Starić održao studentima i intelektualcima koji su se okupljali oko njega, a dio predavanja je snimao za Treći program Hrvatskog radija vezano uz evanđeoske tekstove.

Prof. Kušar također je istaknuo da je prof. Stariću bilo važno pokazati da vjera nije skup lijepih ideja, lijepih pripovijesti i programa koje treba ostvariti, nego da je kršćanska vjera jedan stil života, stil koji se oblikuje hranjen iz Evanđelja, ali uvijek iznova filtrirano kroz srce onoga koga to zanima.

Čitajući tekstove vidjet ćete da prof. Starić ne govori o tom sadržaju kao o nekoj ideji, Krist nije ideja, Krist nije običaj, Krist nije folklor, naglasio je prof. Kušar. ‘Ti su se tekstovi radili iz trajnog bavljenja onime što je temeljno u kršćanstvu i u isto vrijeme pokazuju da kršćanska vjera pokazuje kontru životu i društvu kakvi se obično grade, kršćanska vjera pokazuje jedan drugačiji stil žiota i jednu drugačiju mogućnost biti čovjek’, zaključio je priređivač knjige.

Glavi urednik Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić je istaknuo da je Aldo Starić ostavio neizbrisiv trag u toj izdavačkoj kući u kojoj je 20 godina bio glavni urednik. Pored toga, kazao je ‘on je u punoj mjeri i radosno živio svoje kršćanstvo’.

Nekadašnji student i župljanin, danas publicist Mirko Ivanjek istaknuo je da je prof. Starić na njega ostavio duboki dojam te da je bio koncilski čovjek koji je nastojao prenositi duh II. Vatikanskog koncila.

Kao župljanin o profesoru je govorio i Augustin Janeković koji je naglasio da je prof. Starić želio izravno djelovati na ljude te da je uz Josipa Turčinovića, Janka Šagi Bunića i Vjekoslava Bajsića bio jedan od velikana naše Crkve.

Izvršni urednik časopisa “Služba riječi” Tomislav Filić kazao je da je u 50 godina izlaženja časopisa objavljeno 297 svezaka.

U glazbenome dijelu sudjelovao je Mješoviti zbor Župe sv. Terezije od Djeteta Isusa.


Preuzeto: IKA

Misao dana

Neki je dječak jednom rekao svomu vjeroučitelju: »Moj tata kaže da je Biblija hrpa starih gluposti« Vjeroučitelj je duboko udahnuo i pomislio: »Gdje ćeš započeti?« Tu je knjigu napisalo oko 40 različitih autora tijekom otprilike 1500 godina, golema količina vremena utrošena je na njezino čitanje i stručno proučavanje. Ali s devet riječi dječak je odbacio sve to i još više od toga. (Michael Poole, “‘Novi’ ateizam. Deset argumenata koji ne drže vodu”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.