Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osječka knjižara KS-a ugostila je teologa, književnika, kantautora i publicistu Antona Šuljića

OSIJEK - U osječkoj knjižari Kršćanske sadašnjosti „Dr. Josip Turčinović“ 25. rujna nastavljen je ciklus programa "Susret s autorom" na kojemu je gostovao teolog don Anton Šuljić, pjesnik, publicist i kantautor. Uz odabrana čitanja i promišljanja o duhovnim i umjetničkim temama u prozi, poeziji, glazbi i teološko-likovnim prikazima opsežnog Šuljićevog stvarateljskog opusa, Vesna Trenkl, voditeljica KS-ove knjižare u Osijeku, upoznala je mnoštvo posjetitelja sa plodonosnim radom teologa i obrazovanoga humaniste osvjedočenim u desetak književnih naslova. Uz čitanje ulomaka iz knjiga, poeziju i razgovor sa gostom, posjetitelji su bliskije upoznali Šuljića koji je Osječane počastio pjevanjem i sviranjem svojih šansona na gitari (Dječak s kruhom i ribom, Mirjam), najavivši snimanje na nosač zvuka.

Anton Šuljić rođen je 1955. godine u Novalji na otoku Pagu i, prvotno uz svećenički poziv (zaređen 1981.), prisutan je u umjetnosti književnim djelima koja piše, kao istraživač i zaljubljenik u hrvatski jezik, na književnom jeziku, rodnom čakavskom i na staroslavenskom (prva zbirka Triptihon duše,1991.). Recitirajući iz prvijenca pjesmu "Umjesto biografije" na staroslavenskom, zaslužio je gromoglasni pljesak posjetitelja kao i za izvedene šansone na gitari, Šuljić je uživo potvrdio glazbeni talent koji su poklonici duhovne glazbe naposljetku mogli ponijeti kući u obliku snimljenih CD-ova, kao i traženi trostruki meditacijski album "Za križem Kristovim" uz koji se tematski uklapa zbirka sabranih osam križnih putova.

Rečeno je kako Šuljić niz godina živi i radi u Zagrebu (od 1999. do 2006. ravnatelj Informativne katoličke agencije, a od 2006. do danas pomoćnik direktora KS-a) i, ističe Trenkl, "don Anton je velik u svojoj jednostavnosti", a to se ogleda u šest objavljenih zbirki pjesama, brojnim radijskim meditacijama, snimljenim CD-ovima, glazbeno-poetskim recitalima vlastitih skladba i stihova te u književnim recenzijama i kritikama. Nižući naslove poetskih zbirki, Trenkl je propitivala autora o njihovu nastanku i etimologiji npr. zbirka "Pinčokanje (pinčokati - zaboravljena riječ iz pastirskoga života, a označava bezbrižno lagodno ludovanje u trenutcima kada mladi janjci skaču radeći piruete, ludiraju se), a Šuljić je pojasnio kako uporaba "izgubljenih riječi" ima nakanu sačuvati riječi u umjetnosti i biti "pohvala Onomu tko u nama dovršava nedovršeno".

Također, umjetnik je o nastajanju određenih djela otkrio dojam kao da je bio "medij za stvaranje" te je, osvrćući se poticajno-ohrabrujuće tekstove rađene za radijske emisije objavljene 2004. u knjizi "Dobri menadžer", rekao kako je prispodoba o dobromu Pastiru i danas aktualna: "Za mene je uvijek izazov kako iz svoga iskustva, egzistencijalnoga, iz svoga miljea i vlastite kože približiti ono što je Isus htio reći i sam sam svoj spisateljski vijek tome posvetio." U nizu poetskih i proznih citata, stihovnih izričaja odnosa Boga i duše (nisam te dodirnuo, ali ipak moja te se duša sjeća) slušatelji su mogli steći dojam o "ispisivanju neispisivoga bez patetike", traganju Neistraživoga  u umjetnosti kao susretištu dobra i prepoznavanju kršćanskih te evanđeoskih vrjednota, a istovremeno osluškivati Šuljićevu estetiku i duhovnost poteklu na neiscrpnom vrelu nadahnuća u Trojstvenomu Bogu i malom čovjeku.

Budući je listopad Mjesec knjige, čitateljima je tijekom tjedan dana, do 3. listopada, u knjižari Kršćanske sadašnjosti u Osijeku omogućena kupovina Šuljićevih djela uz popust u visini 30 posto.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.