Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak - RASTAVLJENI I SAKRAMENTI CRKVE

      Ususret Biskupskoj sinodi o obitelji koja će se održati u listopadu ove godine, tema lipanjske i posljednje tribine Teološki četvrtak bila je posvećena problemu rastavljenih u Crkvi. Tribina u organizaciji Kršćanske sadašnjosti održana je 26. lipnja u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. O spomenutoj temi su progovorili dr. Josip Grbac, profesor moralne teologije na Teologiji u Rijeci te dr. Danijel Crnić, profesor pastoralne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

       Na samome početku izlaganja dr. Grbac je iznio svoja očekivanja o rješenju aktualnih problema rastavljenih o kojima će se raspravljati na nadolazećoj listopadskoj sinodi. Nerazriješivost braka i pristup razvedenih sakramentima, izlagač smatra dvjema bitnim točkama u sinodalnoj raspravi. Podsjetio je na neke teškoće, osobito pri prosudbi kanonskoga suda o valjanosti braka, a kao jedno od najvažnijih pitanja u toj prosudbi dr. Grbac naveo je pitanje o težini osobne savjesti. Smatra da je moralna smrt braka bolnija od fizičke smrti supružnika te od sinode očekuje redefiniciju pojmova ratum et consummatum. Izlagač je mišljenja da u obzir treba uzeti i kvalitetu konsenzusa, koja bi se trebala propitivati kroz određeno vrijeme. Spomenuo je i neke od prijedloga njemačkih biskupa, poput pripuštanja rastavljenih sakramentima ako je povratak prvome braku nemoguć, ako drugi brak već dugo traje, a nadošla su i djeca za koju postoji nova moralna obveza.

     S pastoralnoga aspekta je progovorio dr. Danijel Crnić, koji temeljnim pastoralnim pitanjem u ovoj problematici smatra konkretnu pomoć župnih zajednica rastavljenima i ponovno civilno vjenčanima. Naglasio je pripadnost rastavljenih osoba Crkvi, unatoč njihovom osjećaju isključenosti. Predavač je mišljenja da treba promisliti i o sakramentalnosti braka nakon nestanka ljubavi i vjernosti. Iznijevši neke teške pastoralne probleme s kojima se rastavljeni suočavaju, predavač je promišljao o mogućnosti nove pastoralne paradigme. Mišljenja je da strogost sinode neće donijeti promjene, naprotiv, ukoliko sinoda ostane pri dosadašnjem stavu i pastoralnoj platformi, izlaže se opasnosti gubitka članova Crkve. Dr. Crnić stoga, kao ispravan put u postavljanju nove pastoralne paradigme vidi u spajanju Kristovog nauka s pastoralnim milosrđem u životu Crkve.

http://www.hktv.com.hr/

     Sljedeća tribina Teološkoga četvrtka će se održati nakon tromjesečne stanke, krajem listopada.


Lea Ogulinac

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.