Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak - "Svećeništvo i žene"

Posljednji Teološki četvrtak u ovoj radnoj godini održan je 30. lipnja o temi "Svećeništvo i žene - Je li Crkva spremna za đakonise", a uvodna izlaganja održali su prof. dr. sc. Ivica Raguž, dekan KBF u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i prof. dr. sc. Lidija Matošević, prodekanica na Teološkome fakultetu Matija Vlačić Ilirik - s pravom javnosti u Zagrebu.


Prof. Raguž iznio je niz novozavjetnih i ranocrkvenih primjera kojima je pokazao kakva je bila služba žena te ustvrdio da se u Prvoj Crkvi nije radilo o đakonisama s puninom đakonskoga reda već o tome da su one pomagale i posluživale zaređenim svećenicima, odnosno biskupima. Tu je praksu poznavao i Novi zavjet, a na primjerima iz Sirijske Crkve istaknuo je da se svećeništvo oduvijek vezivalo uz muškarce.

Prof. Matošević dala je opširniji biblijski prikaz teme iz kojega je jasno naglašeno da je u Isusu Kristu Bog porušio različite naše, pa i sociologijske granice, da je Isus snažno vrednovao žene, njihovu posebnost i službu te da je njima bio okružen.
Iz izlaganja je posve bilo jasno da prof. Matošević, već i na temelju iskustava iz protestantizma, ne vidi zapreku da žene i danas primaju svete redove, dok je prof. Raguž ostao na stanovištu da je ređenje pridržano muškarcima.


U vrlo bogatoj i živoj diskusiji koja se razvila nakon izlaganja do izraza su došli stavovi koji su s jedne strane bili za zadržavanje tradicije, ali s druge strane i oni koji ne vide ničeg razložnog i teološki obrazloženog u negiranju ženama da budu pripuštene svetim redovima. Snažno je zazvučio inervent jedne istaknute katoličke laikinje koja je ponovila kako u Katoličkoj Crkvi žene nemaju svoju pravu službu.


Rasprava bi bila još potrajala, no zbog putovanja gostiju-predavača kao i kasnog termina završena je uz izvođenje pjesme Arsena Dedića "Majka Marija" koju je izveo voditelj Teološkog četvrtka don Anton Šuljić. Zahvalivši svima na relativno brojnom odazivu zakazao je sljedeći susret u listopadu.Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.