Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak : Vjera – umjetnost – provokacija - tolerancija

Na Teološkom četvrtku, održanom 26. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu o temi „Vjera-umjetnost-provokacija-tolerancija“ diskutirali su relevantni uvodničari Rene Medvešek, glumac i redatelj, dr. Nino Raspudić, prof. talijanistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, književni kritičar te politički analitičar i dr. Željko Tanjić, rektor Katoličkog sveučilišta u Zagrebu te član Međunarodne teološke komisije.

Brojne slušatelje je u navedenu temu uveo Rene Medvešek i to kroz svoje iskustvo u kazališnoj umjetnosti. Govorio je o tome na koji se način vjera i umjetnost tretiraju u kazalištu. Za njega je kazališna umjetnost pokušaj čovjekovog oslobođenja i neka vrsta duhovnog puta u kojem je najveći izazov skidanje vlastite maske. Njegovo profesionalno iskustvo ga je potaknulo da počne drukčije promišljati o pojmu osobe, a u odabiru uloga nije se libio predložiti poznate kršćanske duhovne osobe jer mu je, kako je istaknuo, vjera previše bitna. Međutim, pritom je nailazio na nerazumijevanje jer su takve teme neuobičajene u kazalištu. Istaknuo je, međutim, pozitivna iskustva u stvaranju kazališnog čina upravo na toj pozitivnoj i afirmativnoj matrici, što je prepoznala i kritika i kulturna javnost. Takva svoja iskustva potkrijepio je detaljima iz rada na, sada već kultnoj, predstavi „Brat magarac“ o životu, djelu i spisima sv. Franje Asiškog.

Dr. Ninu Raspudića su na razmišljanje o atraktivnoj temi potaknula prvenstveno dva povoda, performans stanovitoga Janeza Janše i, kako ga je nazvao, pseudoumjetnika u Rijeci prilikom kojega je taj izrezao hrvatsku zastavu te blasfemični plakat za predstavu „Fine mrtve djevojke“ u Zagrebu. Uvodničar smatra da su provokacije ovakvog tipa manipulacije kojima se želi izazvati reakcija onih koji su emocionalno vezani uz simbole kojima manipulatori posreduju provokaciju. Smatra da u zamku upadaju oni koji se isprovociraju te je istaknuo kršćanske vjernike koji bi trebali biti imuni na ovakve provokacije, budući da se blasfemijom ne može uništiti dublji smisao simbola kojim se posreduje provokacija. U tom je pogledu naglasio kako na provokaciju burno i bučno uglavnom reagiraju fundamentalisti.

Naposljetku je svoje razmišljanje iznio dr. Željko Tanjić za kojega je i vjera sama po sebi provokacija. Međutim, on smatra kako provokacija sama po sebi nije nešto negativno, da je njezina svrha ili da razara ili da ima za cilj ukazati na nešto negativno te na taj način potaknuti promjene u ustaljenom načinu razmišljanja ili djelovanja, a da se nitko ne bi trebao naći uvrijeđen. U tom je pogledu naglasio važnost tzv. pozitivne provokacije kojoj je pokretač želja da se pridonese boljitku, a ne da se razara, vrijeđa ili šteti. Izlagač smatra kako smo u našoj kulturi odvojili unutarnju vjeru i izričaj te iste vjere te je potrebno pronaći suglasje, a što je kršćanstvo pokušalo povezati. Smatra kako nije problem kritizirati stanje u Crkvi ili bilo gdje drugdje, nego u tome što se prikazuje isključivo negativno, a uglavnom prešućuje pozitivno i vrijedno.


Sljedeći Teološki četvrtak, zbog prvosvibanjskih se praznika pomiče za tjedan unaprijed te će se održati 23. travnja o temi „Prešućeni genocid nad Armencima i Istočnim kršćanima“.

Lea Ogulinac

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.