Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na teološki četvrtak - ZAŠTO SE POVLAČI PAPA?

Posljednjega četvrtka u mjesecu, 29. svibnja, tribina Teološkoga četvrtka u organizaciji Kršćanske sadašnjosti je temom i atraktivnim predavačima okupila zainteresirane slušatelje u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu. O zanimljivoj temi riječ su vodili dr. Stanislav Vitković, stručnjak za kanonsko pravo te akademik Emilio Marin, prorektor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu i bivši veleposlanik RH u Vatikanu.

Dr. Stanislav Vitković je podsjetio na prošlogodišnje odreknuće pape Benedikta XVI., čime je izazvao veliki šok. Zatim je iznio neka od pitanja koja su se pojavila nakon papine odluke, a ta su: kako će se on sada odijevati i kakav će naslov nositi. Budući da je vrlo cijenjen, Benediktu XVI. je ostala titula pape, ali uz nju počasni naslov emeritus, što prema riječima dr. Vitkovića označava mnogo više od umirovljenoga, moglo bi se reći – zaslužni papa.

Tim naslovom Benedikt XVI. ima posebne povlastice nakon umirovljenja, zbog čega je zadržao i svoje papinsko bijelo ruho. Predavač je zatim istaknuo odredbu crkvenoga zakonika, u kojemu stoji da odreknuće mora biti slobodno jer inače ne bi bilo valjano te mora biti priopćeno javnosti, ali nije potrebno da javnost ili bilo tko prihvati odreknuće. Riječima da je čin odreknuća znak poniznosti i hrabrosti, dr. Vitković je završio svoje izlaganje.

Analizirajući govore pape emeritusa Benedikta XVI. nakon odreknuća, dr. Emilio Marin je istaknuo da je u njima rečeno kako na spomenutu odluku nije utjecala bolest nego drugi razlozi. Dr. Marin je spomenuo zanimljive činjenice koje su po njegovu mišljenu ukazivale na papino odreknuće već nekoliko godina prije službene odluke.

Da je papinstvo nečuvena zadaća koju papa nikada ne mora nositi sam i da on nije mistik, riječi su koje je papa emeritus izrekao osam godina prije odreknuća, a koje bi se mogle prepoznati kao činjenice zbog kojih se Benedikt XVI. skromno odrekao svoje službe čime je vjerojatno naznačio, kako smatra dr. Marin, profil pape za 21. stoljeće.

Predavač je na kraju istaknuo posebnu karizmu pape emeritusa u odnosima s političkim predstavnicima, zbog čega je i u političkim krugovima bio cijenjen, ali unatoč tome, Svetu Stolicu je htio depolitizirati.


Sljedeća tribina Teološkoga četvrtka održat se 26. lipnja na temu Rastavljeni i ponovno vjenčani u Crkvi.

Lea Ogulinac

Misao dana

Danas si kao biskup uvijek postavljam pitanje: Kako predstaviti vjeru na jednostavan, živ i konkretan način? Velika lekcija u mome pastoralnom životu bila je što sam išao siromašnima, ne noseći im svoju riječ, već srce, spremno slušati i od njih učiti. Prije negoli započnemo govoriti, nužno je razumjeti osobu koja je pred nama, razumjeti je kroz slušanje, kojim odajemo poštivanje i potvrđujemo njezino dostojanstvo. Tek tada mislim da imam pravo nešto reći. (Luis Antonio Gokim Tagle, “Naučio sam od posljednjih”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.