Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Osvrt na Teološki četvrtak: PARRHESIA – OTVORENI GOVOR U CRKVI

       Tema tribine Teološkog četvrtka o parrhesii – otvorenome govoru u Crkvi, koji je održan  24. travnja okupila je veći broj zainteresiranih slušatelja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, a izlaganja su održali dr. Jadranka Brnčić, profesorica biblijske hermeneutike na Teološkom fakultetu „Matija Vlačić Ilirik“ te o. Bono Zvonimir Šagi, varaždinski kapucin i vrsni teološki pisac te dugogodišnji član skupštine Kršćanske sadašnjosti.

       S izlaganjem je započela dr. Jadranka Brnčić, inače smjela kolumnistica brojnih časopisa, u kojima otvoreno i odvažno piše o problemima u Crkvi. I ovu je prigodu iskoristila za progovaranje o istome, započevši s kratkim repetitorijem pojma parrhesia u Novome zavjetu. Naznačila je osnovno tumačenje pojma kao otvoren i odvažan govor te istaknula Isusa Krista kao onoga kojemu je bila važnija svakodnevna praksa vjere od obrane vjerskih uvjerenja. Zbog toga je Isusa Krista naslovila Parezijastom, jer je svoje poslanje živio radikalno i beskompromisno, kritizirajući pojedine ljude vlastitog naroda zbog njihova licemjerja. Dr. Brnčić je na kraju istaknula kršenje ljudskih prava kao temu o kojoj bi valjalo otvoreno govoriti u Crkvi te navela neke od  kršenja tih prava, poput kršenja prava žrtava pedofilskih zločina, redovnika koji u ime poslušnosti moraju trpjeti nerazumne zahtjeve svojih poglavara te brojnih drugih zlorabljenja.

       Izlaganje dr. Jadranke Brnčić, o. Bono Zvonimir Šagi je produbio svojim promišljanjem nadahnutim Sv. pismom i enciklikama pojedinih papa suvremenog doba. Započeo je naglašavanjem dužnosti Crkve da otvoreno govori o svemu što je primila od Gospodina po Duhu koji joj je dan te Crkvu nazvao uvijek nedovršenom gradnjom u vremenu, prema riječima pape Ivana Pavla II. Osim naglašavanja spomenute dužnosti Crkve, o. Šagi je istaknuo kako se ona mora još više približiti ljudima i biti živi govor Božji svijetu. Što bi nam Isus Krist danas rekao, o. Bono Zvonimir smatra najvažnijim pitanjem Crkve, uz uvjet da se ponajprije čuju pitanja vjernika te kritike onih izvan zajednice vjerujućih. Na kraju je iznio korisne pastoralne savjete te istaknuo nužnost prepoznavanja znakova vremena i činjenicu da bez otvorenog dijaloga ne može biti potpune evangelizacije.

      Sljedeća tribina Teološkog četvrtka održat će se 29. svibnja, na temu Zašto se papa povlači sa službe.

                                                                                    Lea Ogulinac

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.