Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Petar Bašić: DE IMITATIONE CHRISTI U HRVATSKIM PRIJEVODIMA

Ovo znanstveno djelo posvećeno je, kako svjedoči i sam naslov, hrvatskim prijevodima Kempenčevoga djela, u nas općenito poznatog kao „Nasljeduj Krista“, koje je, poslije Biblije, najobjavljivanija knjiga na svijetu.
Posvećujući se istraživanju o hrvatskim prijevodima toga djela Bašić je, kako za hrvatsku teološku tako i za filološku znanost napravio vrlo značajno djelo. Akademici Golub i Damjanović visoko vrednuju upravo njezin prinos na tome području.
„Knjiga 'De imitatione Christi u hrvatskim prijevodima' odlikuje se poniranjem u izvore, poznavanjem literature, sagledavanjem cjeline, uravnoteženošću prosudbe, učenjačkom čestitošću, sposobnošću povezivanja, vještinom uspoređivanja, podrobnošću raščlambe i suvislom sintezom“, kaže Golub, a Damjanović k tome tvrdi: „Knjiga Petra Bašića znanstveno je djelo visoke vrijednosti (…) Bašić vrlo dobro poznaje filološku sastavnicu problematike, što mu omogućuje da suvereno uspoređuje brojna izdanja Kempenčeva djela na hrvatskome jeziku.
Te su usporedbe od velike važnosti za povijesnojezična istraživanja, tim više što autor uredno i dosljedno bilježi grafiju starih izdanja.
Njegovi rezultati proširuju naša znanja o svim razinama hrvatskoga jezika (fonološkoj, morfološkoj, tvorbenoj, sintaktičkoj, stilističkoj) i nude važne podatke za povijest hrvatskoga prevoditeljskoga umijeća“.

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.