Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Popust na paket: Pet knjiga s kršćanskim pogledom na ekološke izazove!

Cjelovita ekologija zahtijeva duboko unutarnje obraćenje, napominje to redovito papa Franjo u svojim govorima, a kršćanskim čitanjem ekoloških izazova bavi se i nekoliko knjiga u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Svjedočimo epohalnim ekološkim promjenama, uništavanju okoliša koji je u svojoj biti temeljno dobro, a upravo literatura koja se s kršćanskoga stajališta bavi ekologijom može biti putokaz kršćanima u budnom i pouzdanom čitanju znakova vremena.U toj prigodi, Kršćanska sadašnjost izdvojila je pet naslova s ekologijom kao zajedničkim nazivnikom: enciklika pape Franje Laudato si’, zbornik Laudato si’! Kako mijenjati stil života?, Pismo za svijet, Naša majka Zemlja te Zemlja, dom, posao. Od 6. do 15. studenoga paket ovih pet knjiga možete pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti po cijeni od 250 kuna (puna cijena iznosi 395 kn).

Jasnu je poruku o ekologiji, zajedničkoj brizi za zajednički dom Papa poslao još enciklikom Laudato si’, a odjek te enciklike među hrvatskim je znanstvenicima rezultirao sjajnim skupom, a potom i zbornikom: Laudato si’! Kako mijenjati stil života? (ur. Stjepan Baloban, Dubravka Petrović Štefanac). Knjiga je nastala kao odgovor na središnju poruku pape Franje u socijalnoj enciklici Laudato si’ i svojim bogatim sadržajem na 290 stranica daje svoj doprinos dijalogu i javnim raspravama o zaštiti okoliša u Republici Hrvatskoj te istodobno daje potporu i „različitim pozitivnim inicijativama“ koje postoje u crkvenom i u društvenom životu, rezultat je prave interdisciplinarne suradnje.

Knjiga Naša majka zemlja također se bavi temom ekološkoga izazova – sabire riječi, tekstove, govore i homilije pape Franje na temu očuvanja stvorenoga svijeta i promicanja dostojanstvenoga života za svakog čovjeka.

“Ovo je vrijeme da se ponovno naviknemo moliti uronjeni u prirodu, u kojoj se spontano rađa zahvalnost Bogu Stvoritelju. […] Ovo je vrijeme razmišljanja o našim načinima života […] Trenutak je da prijeđemo, brzo i odlučno, na oblike čiste energije te održive i kružne ekonomije”, kaže Papa.

U knjigu nas uvodi predgovor ekumenskoga patrijarha Bartolomeja, koji naglašava suglasje između pravoslavaca i katolika u zaštiti – u svjetlu vjere u Krista – dara stvorenoga svijeta i ljudskoga života, ponajprije u njegovim najkrhkijim i najnezaštićenijim pojavama.Također s potpisom pape Franje jest i knjiga Zemlja, dom, posao. Riječ je o tri govora pape Franje upućenih pučkim pokretima u kojima se dotiče gorućih tema suvremenog svijeta kao što su: privremeni radnici, obitelji beskućnika, seljaci bez zemlje, borba protiv privatizacije vode, obrana prehrambene neovisnosti, uvođenja univerzalne plaće i jamstvo nepovredivosti obiteljskog doma, odnosno protiv deložacija.

I dok se naglasak teme brige za sve stvoreno najčešće usmjerava na odrasle i struku, po strani ostaju nove generacije, oni najmlađi, na kojima briga za budućnost svijeta zapravo ostaje. Sjajan i pohvalan pristup temi otkrio je autor Hubert Gaisbauer koji je knjigom Pismo za svijet odlučio pokazati kako uglavnom zahtjevne tekstove crkvenoga učiteljstva predstaviti i prereći tako da budu razumljivi svima, posebice djeci. Premda sjajna enciklika pape Franje Laudato si’ ne spada u red teško razumljivih spisa crkvenoga učiteljstva, prevesti ju na jezik i sliku djece ipak je pokušaj vrijedan divljenja. Objašnjavajući, primjerice, pojmove poput enciklika, autor objašnjava i sve ostalo za što pretpostavlja da dijete neće odmah moći razumjeti. Tako tumači odakle naziv Laudato si’ i tada daje vrlo lijepi prikaz života, karizme i važnosti Franje Asiškoga.

S obzirom na to da se Interliber ove godine ne održava, Kršćanska sadašnjost dio je projekta Knjiga svima i svuda, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara, te smo tom prigodom pripremili niz pogodnosti u našim knjižarama. Paket knjiga s kršćanskim pogledom na ekološke izazove jedna je od akcija koje će pratiti sajamski popust od 20 do 70 %.

Misao dana

Isus poziva na budnost. Bdjenje i budnost na koje Isus poziva zapravo je poziv na razmišljanje! Budnost nije tek otvorenost očiju, nego otvorenost srca. Ovakva budnost je duboka svjesnost, unutarnje sabranje. Očituje se kao zaokupljenost onim što (ne)činimo. (Ivan Karlić, “Osluškujući Božju riječ”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.