Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje CD-a: „GLAGOLJAŠKO LITURGIJSKO PJEVANJE IZ OMIŠLJA“

S radošću Vas obavještavam da će na
Duhovski utorek, 29. svibnja 2012. godine
u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Omišlju oko 11,30 sati,
nakon sv. mise koja počinje u 10,30 sati, biti predstavljen nosač zvuka
GLAGOLJAŠKO LITURGIJSKO PJEVANJE IZ OMIŠLJA

U predstavljanju sudjeluju:
Tomo Sparožić, načelnik
Dr. Anton Bozanić, župnik
S. prof. Valentina Marinović, voditeljica zbora
Don Anton Šuljić, KS
Veliki zbor župne crkve Uznesenja BDM u Omišlju


Riječ je o CD-u koji sadrži glagoljaško (staroslavensko) liturgijsko pjevanje kakvo je do danas sačuvano u uporabi, a koje, pod vodstvom s. Valentine Marinović, izvodi Veliki zbor župne crkve iz Omišlja.
Niz od dvadeset i jednog priloga započinje znakovitim napjevom „Duh Gospodanj naplni vseljenuju“ i vezuje se uza zavjetni blagdan Duhova, nakon čega slijede redoviti misni pjevni dijelovi, antifone i napjevi za psalme večernje, zatim „U se vrime godišća“ iz božićnog ciklusa te „Slava, hvala i čast“ i „Puče moj“ iz ciklusa Velikoga tjedna da bi na kraju uslijedili napjevi iz službe za pokojne.
Ova neosporno značajna i muzikološki vrlo vrijedna zabilježba glagoljaškoga liturgijskog pjevana iz Omišlja na otoku Krku, u suptilnoj izvedbi Velikoga zbora omišaljske župne crkve, prinos je i našoj kulturnoj baštini i našoj crkvenosti, a bit će i svjedočanstvo pred svijetom koji znade prepoznati vrijednost starine i posebnost izričaja.

Suizdavači CD-a su Župa Omišalj i Kršćanska sadašnjost d.o.o. iz Zagreba, a podupiratelji su Općina Omišalj i JANAF.

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.