Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljanje knjige: E. L. Gans, BIJELA KRIVNJA / WHITE QUILT

S radošću Vas pozivamo
na predstavljanje knjige

Eric Lawrence Gans,
BIJELA KRIVNJA / WHITE QUILT


u srijedu 19. lipnja 2013. godine u 18.00 sati
u dvorani Društva hrvatskih književnika

Trg bana Jelačića 7/1
O knjizi će govoriti:
dr. Ivo Banac
dr. Željko Tanjić
dr. Antun Pavešković

Bijela krivnja oznaka je onih progonstvenih diskursa koji, na tragu nekadašnjih pokreta za emancipaciju manjina, gotovo po inerciji optužuju većinu, često puta samo zato jer je većina. Ona je, za razliku od manjinskih skupina, neoznačena. Njezini se pripadnici prirodno uklapaju u društvo bez elemenata otklona od većinskog identiteta. Zato ovdje bijelo znači neoznačenost, simbolički nedostatak bilo kakve »boje«, a krivnja status koji se implicira većini za stvarne i izmišljene probleme manjinskih i autsajderskih grupacija. Ako je u Sjedinjenim Američkim Državama biti bijelac, izvorni govornik engleskoga jezika, kršćanin ili Židov potencijalni motiv za pridavanje krimena, u Hrvatskoj je istoznačno biti etnički Hrvat, katolik, politički neeksponiran
Knjiga je objavljena u hrvatskoji engleskoj verziji.

Misao dana

Ništa nije gore nego ako u redovniku ugasne duh molitve. On možda još može govoriti riječi, ali ako nema duha molitve, onda sve drugo, kako redovničko, tako i kršćansko, počinje blijedjeti i umirati. I na kraju ostane samo malen, ružan i grješan čovjek, koji je još odjeven u redovničku haljinu, ali je ona samo vanjština koja krije duhovnu ruševinu. (Fra Tomislav Janko Šagi, “Duhovne poruke”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.