Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljen dokumentarni film "I riječ djelo postade - 50 godina Kršćanske sadašnjosti"

Film govori o jednom od najvažnijih razdoblja u Katoličkoj Crkvi u novije vrijeme, a to je razdoblje nakon 2. vatikanskog koncila i zapravo je uvjetovano njihe, rekla je autorica i scenaristica filma Antonija Hrvatin Roth. "Slobodno se može reći da je provođenje Koncila bila najvažnija zadaća Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije "Kršćanska sadašnjost"."

Najvažniji poticaj s crkvene strane bio im je Drugi vatikanski koncil (1962.–1965.), a s političke, Brijunski plenum (1966.) i uspostava diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Svete Stolice. Vizionarski duh, izniman angažman i želja da se započne dijalog s drugima i drukčijima urodili su plodom, pa je KS bio nazivan najvećom kršćanskom izdavačkom kućom od Jadrana do Vladivostoka.

Film pruža dragocjen uvid u pola stoljeća “Kršćanske sadašnjosti” kao važne crkvene institucije u tom novom razdoblju u povijesti Crkve i hrvatskoga društva u cjelini, s dubokim implikacijama na kulturni i znanstveni život, rečeno je na promociji.

“Nakon što je kardinal Franjo Šeper 22. veljače 1968. godine osnovao Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije “Kršćanska sadašnjost”, članovi zagrebačkog trolista – Vjekoslav Bajsić, Tomislav Janko Šagi-Bunić i Josip Turčinović, zajedno s brojnim suradnicima, otvorili su novo poglavlje u Katoličkoj Crkvi, ali i u društvu. U teškim povijesnim i političkim okolnostima, tisućama tiskanih knjiga, posebice izdavanjem Biblije, kao i raznih periodičkih publikacija, ispisali su povijest dijaloga, tolerancije i kršćanske osjetljivosti.”

Ovaj dokumentarni film obuhvatio je najvažnije trenutke stvaranja i djelovanja Kršćanske sadašnjosti, čije je postojanje krajem 70-ih godina prošloga stoljeća dovedeno u pitanje jer se osnivačima stavljao teret suradnje s tadašnjim komunističkim vlastima. O tom razdoblju u filmu govore tadašnji član TDKS-a umirovljeni biskup gospićko-senjski Mile Bogović, povjesničar Miroslav Akmadža i akademik Josip Bratulić. KS je bio više od izdavačke kuće jer je svojim Teološkim četvrtcima, baš kao i danas, okupljao misleće ljude koji su putem dijaloga gradili bolju Crkvu i bolje društvo.

Dvadesetak istaknutih teologa, intelektualaca, publicista, novinara i suradnika Kršćanske sadašnjosti govori o svim aktivnostima: osnutku, ljudima i njihovim karizmama, bibliotekama i kapitalnim projektima, o AKSI, o pokretanju Kršćanske obiteljske revije Kana, o suradnji s Maticom hrvatskom i Hrvatskim državnim arhivom, kao i o pokretanju prvoga religijskog televizijskog programa.

KS je svoje djelovanje širio i izvan granica Hrvatske, o čemu svjedoči suradnja sa stranim izdavačkim kućama, kao što su austrijska Styria, milanski Jaca Book, albanska Drita, te novosadski Agape.

Direktor Kršćanske sadašnjosti dr. Stjepan Brebrić istaknuo je da je ovo prvi cjeloviti dokumentarni film o Kršćanskoj sadašnjosti. „Obilježavamo ove trenutke iz zahvalnosti i poštovanja prema onima prije nas i radi onih poslije nas. Ovaj film, koliko god realiziran u kontekstu obilježavanja 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti, je jedno posve jedinstveno i originalno filmsko-umjetničko, novinarsko i dokumentarno-historiografsko ostvarenje“, rekao je dr. Brebrić, izrazivši radost zbog tako rječitoga priznanja povijesnoga značenja KS-a za Crkvu u Hrvatskoj i narod. „To priznanje predstavlja i određenu satisfakciju onim ljudima koji su na poseban način uključeni u događaje, koji se od početka do danas vežu uz KS kao nakladničku kuću ali i instituciju“, poručio je dr. Brebrić.

Istaknuo je da film očituje visoku razinu profesionalnosti, istraživačkog novinarstva, objektivnosti u pristupu i interpretaciji povijesnih događaja i relevantne dokumentacije te da je u svojoj analizi i prosudbi film objektivan i u potpunosti neovisan.

Pomoćnik direktora KS-a don Anton Šuljić prokomentirao je da će ovaj film za stotinu godina biti velika povijest.

Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije uz suradnju Kršćanske sadašnjosti. Traje 52 minute. Redateljica filma je Monika Štengl, montažerka Irena Korpes, a producent Draško Vrgoč. Premijera je na HRT-u 26. prosinca.

IKA

Misao dana

Papa Franjo ne želi revolucionirati vjeru i moral, nego vjeru i moral želi tumačiti polazeći od evanđelja. U skladu s navjestiteljskim obilježjem evanđelja, on to ne čini apstraktnim učiteljskim jezikom, nego jednostavnim – ali ne i pojednostavljujućim – jezikom, jezikom koji je komunikativan i dijaloški, koji oslovljava i osvaja ljude. Time on ne napušta ništa od naučavanja Crkve; štoviše, on na ovaj način može pokazati da je vjera uvijek svjež i osvježujući izvor (EG 11) i istina koja nikada ne će zastarjeti (EG 265). Njegov je motiv uvjeriti vjernike u ljepotu vjere i ohrabriti ih za radostan život iz vjere. (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.