Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljen zbornik "Nastanak i razvitak Kršćanske sadašnjosti"

_DSC6132_manja_msanja.jpg Zbornik su predstavili prof. dr. Adalbert Rebić, o. Bono Zvonimir Šagi i Albert Turčinović. Mnogobrojne djelatnike, prijatelje i podupiratelje KS-a, među kojima su bili i rektor Bogoslovnog sjemeništa dr. Stjepan Baloban, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku dr. Peter Kuzmič, dr. fra Bonaventura Duda, mons. Vladimir Stanković, kao i predstavnici drugih katoličkih izdavača pozdravio je pomoćnik ravnatelja KS-a don Anton Šuljić.
Ističući uvodne napomene o zborniku, dr. Rebić je istaknuo kako su u njemu predstavljeni radovi znanstvenog simpozija priređenog o 40. obljetnici djelovanja KS-a koji je održan 21. i 22. veljače 2008. godine u Zagrebu, te propovijed kardinala Josipa Bozanića na misnome slavlju i pozdravni govori. Tko god bude uzeo ovaj Zbornik u ruke i pozorno čitao, vidjet će što je sve KS u 40 godina svoje djelatnosti radila i koje je plodove ostavila na našem području. Prilika je upoznati i stremljenja, no i ciljeve i zadatke koje je sebi postavila. Tu je podrobno izložena povijest KS u različitim razdobljima, rekao je Rebić. Čitatelji će imati prilike upoznati i međunarodnu aktivnost KS-a, otvorenost suradnji i dijalogu, te niz drugih tema koje predstavljaju djelatnost te izdavačke kuće.
 

Sam naziv Kršćanska sadašnjost ističe promišljanje trenutka i vremena u kojemu živimo, istaknuo je o. Šagi, te je podsjetio da su i tekstovi objavljeni u zborniku poticaj za promišljanje što se, na tragu učinjenoga i pokrenutih inicijativa u 40-godišnjoj prošlosti, danas može učiniti i ostvariti. Bila je to doista "kršćanska sadašnjost" i zato se ne može razumjeti naša Crkva kao živa zajednica, kao živi znak Krista u svijetu, kao živa Riječ ako se Kršćanska sadašnjost ne uzme ozbiljno, rekao je Šagi.
U vremenu smo u kojem Crkva u svom hodu s Gospodinom Isusom Kristom, koga ona mora predstavljati u svijetu, treba sebi postavi pitanje što i kako dalje. Zato je važna teološka misao koja će biti oživljavanje Riječi Božje sada i ovdje, kako bi Riječ Božja ulazila kao kvasac, sol i svjetlo među ljude. Taj si je zadatak zadala KS od samog početka u tada podijeljenom svijetu, rekao je o. Šagi.
Urednik Zbornika Albert Turčinović je istaknuo važnost suradnje s katoličkim izdavačima i intelektualcima koji su bili skloni surađivati s KS-om poglavito na ekumenskom području. KS je postavila izdavačke kriterije i otvarala drugim kućama mogućnosti da stasaju. Kaže se da je Crkva je čuvarica kršćanskog i nacionalnog identiteta. Mislim da se kroz Kršćansku s

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.