Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljena knjiga fra Bernardina Škunce, Svetost kao pjesma

Nova knjiga fra Bernardina Škunce, Svetost kao pjesma. Čudesan životni put sluge Božjega fra Ivana Perana, predstavljena je 12. rujna na franjevačkom otočiću Košljunu kod Punta na Krku u prigodi 100. obljetnice rođenja i 17. obljetnica smrti sluge Božjega fra Ivana Perana.

Knjiga je objavljena u suizdanju Kršćanske sadašnjosti i Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri – Zadar, a riječ je o životopisu sluge Božjega, fra Ivana Perana.


„U knjizi je predstavljena cjelovita slika fra Ivanova životnog puta, od ređenja, mlade mise, sredine iz koje je potekao i prilika u to vrijeme, preko školovanja, služenja vojnoga roka, osude, robije, do njegova predana življenja u redovničkom i svećeničkom pozivu. U knjizi ćete moći pročitati koliko je bio karizmatičan, duhovan, razigran, raspjevan, poetičan, a nadasve – koliko je ljubio Krista“, kazala je na predstavljanju knjige Renata Jukić

„Karizmatičnost, poetičnost, glazbena obilježenost i trajna duhovnost tog jednostavnog i jedinstvenog fratra iziskivala je – osim stručne metodologije rada – i duboku uživljenost s dušom dubokih duhovnih težnji i kreativnih sposobnosti. Iz takve pouke i uživljenosti satkan je i ovaj životopis”, piše u knjizi fra Bernardin Škunca koji zbog zdravstvenoga stanja nije mogao prisustvovati promociji na Košljunu. Fra Škunca prenio je, međutim, svoje zahvale suradnicima tijekom pisanja knjige: dr. Milku Brkoviću, povjesničaru, za početne sinteze društvenih i političkih prilika u vremenu fra Ivanova djetinjstva i kasnije, te dr. Josipu Deliću, biskupskom delegatu u Postupku, čiji su mu stručni savjeti bili od velike pomoći, kao i fratrima Provincije.

O fra Ivanu Peranu objavljeno je dosad nekoliko manjih knjiga, osvrta, brošura s pojedinostima njegova života, kao i monografija njegova glazbenog opusa te prozni, poetski i notni zapisi, no cjeloviti životopis ovoga franjevca (osim Vita autentica, kritičkoga životopisa prevedenoga na talijanski u svrhu Postupka za proglašenje blaženim i svetim) sabran je u ovoj knjizi, ističu iz Kršćanske sadašnjosti.


Euharistijsko slavlje uz predstavljanje knjige predvodio je fra Andrija Bilokapić – provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, kojoj je pripadao i sluga Božji fra Ivan Peran. Fra Bilokapić molio je i na grobu sluge Božjega fra Ivana Perana koji se nalazi iza oltara samostanske crkve Navještenja Marijina.

Više o knjizi može se pročitati na stranicama Kršćanske sadašnjosti.

Misao dana

Za papu Franju u središtu evanđelja stoji poruka o milosrđu. Već kao biskup izabrao je za geslo, nadovezujući se na Bedu Venerabilisa (7./8. stoljeće): »Miserando atque eligendo« (»Pogledavši na me očima svoga milosrđa, izabrao me.«). Tema milosrđa sada je postala ključna riječ njegova pontifikata, koju od prvoga dana dotiče u svojim brojnim nagovorima. Uvijek iznova govori: Božje milosrđe beskonačno je; Bog se ne umara biti milosrdan svakomu, samo ako se mi ne umorimo moliti za njegovo milosrđe; Bog ne napušta nijednog čovjeka i ne dopušta da itko padne (EG 3). Malo milosrđa među ljudima može promijeniti svijet. Ovim je glavnim motivom dodirnuo srce brojnih ljudi u Crkvi i izvan Crkve. Jer, tko to od nas nije upućen na milosrdnoga Boga i na milosrdne ljude? (Walter Kasper, “Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.