Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Predstavljena knjiga "Nova Kristova zapovijed"

U dvorani Dominikanskog samostana sv. Katarine u Splitu u ponedjeljak 29. svibnja predstavljena je knjiga „Nova Kristova zapovijed. Jesmo li je zaboravili? Podloga novoj evangelizaciji" autora Živana Sikirića.

O knjizi su govorili prof. dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Hrvoje Sikirić s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i akademski kipar Kuzma Kovačić. Voditelj programa bio je don Anton Šuljić, pomoćnik direktora „Kršćanske sadašnjosti".

Predstavljanje se održalo u prigodi prve obljetnice autorove smrti. Knjiga, koja je izišla u izdanju Kršćanske sadašnjosti, ima 214 stranica te četiri poglavlja: Nova Kristova zapovijed, Nova zapovijed kroz povijest do danas, Mi kršćani danas i nova kristova zapovijed, te Izvršavanje nove zapovijedi – podloga novoj evangelizaciji. Nastala je kao svjedočanstvo jednog zauzetog kršćanskog laika, posebice iz osjećaja nužnosti govorenja (pisanja) o temeljnoj Kristovoj zapovijedi ljubavi jer, kako i sam u uvodu navodi, „šutnja o ovom problemu bila bi, za ovoga autora, grijeh i pomanjkanje osjećaja ljubavi za Crkvu". Autor iznosi uvjerljiva i dojmljiva promišljanja koja se u konačnici tiču same srži evanđeoske objave: Bog je ljubav.

Knjigu je posvetio papi Franji, a razlog tomu su zasigurno nada i očekivanja koje papa Franjo pobuđuje u vjernicima svojim stilom vršenja papinske službe i glavnim naglascima u svojim izjavama, nagovorima i propovijedima.

„Autor u knjizi dijeli s drugima svoje uvide kako objava Boga trojstvene ljubavi Oca i Sina i Duha Svetoga pogađa konkretnog čovjeka. Ta je pogodnost najbolje sadržana u zapovijedi ljubavi. No, autor inzistira da zapovijed ljubavi treba shvatiti i prakticirati u smislu nove zapovijedi ljubavi kako je prenosi Ivanovo evanđelje, a to znači u svjetlu pashalnoga otajstva Isusa Krista", rekao je dr. Matulić te istaknuo kako autor iz proživljene vjere u Sina Božjega iznosi na vidjelo veličinu i važnost nove zapovijedi ljubavi.

Smatra da je „zapovijed ljubavi prema bližnjemu kao prema samome sebi nadmašena u novoj zapovijedi ljubavi kako nam je prenosi evanđelist Ivan, a koju se uobičajeno naziva novom Kristovom zapovijedi, činjenica koja određuje od samog naslova preko sadržaja do glavnih poruka tijek svih autorovih promišljanja i analiza".

Govoreći o autoru Živanu Sikiriću, koji mu je bio stric, dr. Sikirić rekao je kako je bio čovjek svoje vjere i duboko je živio tu vjeru.

„Živan je bio pravnik i nedvojbeno je bio vezan uz čovjeka i uz ljudsko društvo. Svoju vjeru je prenosio preko radnog mjesta na kojem je radio. Ne samo za vrijeme svojih odvjetničkih dana, već i na drugim zaposlenjima, a posebno nakon umirovljenja, kada je dugo godina u savjetovalištu Gospe od zdravlja u Splitu pružao besplatnu pravnu pomoć", rekao je Sikirić te istaknuo kako je Živan svojim životom i ovom knjigom u svijet unio sasvim novu dimenziju „Kristovu ljubav", kao princip i način međusobnog življenja.

„Barba Živan, kako smo ga zvali, ostao je vezan uz svoj rodni grad Hvar čitavog života, jer ga je volio. Volio je u njemu one lijepe oblike vjerskoga života, osobito potresnu pučku pasionsku baštinu i liturgiju Velikoga tjedna. Kao član Bratovštine sv. Križa, dolazio je neizostavno, sve do posljednjih godina života, u Hvar da bi u Velikome tjednu sudjelovao u obredima, procesijama i pjevanjima tih posebno lijepih dana u našemu zavičaju.

Kao intelektualac i zauzeti laik na polju evangelizacije pisanom riječju, svjedočio je tim posebnim darom i svojim životom zapovijed Kristove ljubavi kojom ljubimo drugoga čovjeka, obitelj, narod, domovinu, čitavo Božje stvorenje i samoga Boga", rekao je Kovačić.

Objasnio je i kako ga je pozvao na suradnju i počastio prijedlogom da izradi naslovnicu za ovu drugu njegovu knjigu.

„Poželio je da na njoj bude lik Uskrsloga Krista, središnji lik s moga oltarnoga reljefa u svetištu Sveta Mati Slobode, Reljefa Vječne proslave. Njegov poziv na suradnju shvatio sam kao potvrdu moje nade da sam i sam u svojemu kiparstvu svjedočio za istinu za koju je on svjedočio - da je Bog Ljubav", rekao je Kovačić.

Dodajmo kako se okupio vrlo lijepi broj slušatelja, što rodbine što prijatelja što viđenijih intelektualaca i teologa, a predstavljanje se odvijalo u lijepoj, novouređenoj dvorani otaca dominikanaca u kojoj su trenutno izložene slike Marije Puzak, što je događaju pridonijelo na ljepoti i ugođaju.

Izvor: IKA

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.