Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Prof. dr. sc. Božo Lujić gostovao je knjižari Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu

Drugi gost "Susreta s autorom" u zagrebačkoj knjižari Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu 29 bio je prof. dr. Božo Lujić, bibličar, izvanredni profesor na KBF-u u Zagrebu i u Sarajevu, franjevac i prevoditelj.

Lujić je u KS-u objavio jedanaest naslova, a moderator susreta don Anton Šuljić u toj je prigodi s autorom porazgovarao o njegovih deset knjiga, naglasivši kako je za Lujićevo teološko istraživanje, a onda i spisateljsku djelatnost karakterističan interes za starozavjetne proroke, njihove teologije i značenja za suvremenog čovjeka, zatim tema o Božjem kraljevstvu kao teološkom središtu života, djelovanja i propovijedanja Isusa iz Nazareta i konačno međuodnos Boga i čovjeka.

Potom su kratko predstavljene glavne ili nosive teme Lujićevih knjiga i prema kronološkom rasporedu: "Biblijska promišljanja sadašnjeg trenutka" (1998.) s osobitim naglaskom na rat i poraće u nas, zatim "Povratak u slobodu ljubavi" (2000.), za što je autoru povod bio Veliki jubilej 2000. godina, posebice uloga Boga Oca, odnosno oca u ljudskome životu, "Iskre ljubavi iz Evanđelja" (2001.), u kojima je riječ o kraćim meditativnim tekstovima nastalima na poticajima koji su dolazili iz stvarnoga života, nakon čega je bila riječ o knjizi "Drugi - mogućnost ljubavi" (2003.), u kojoj je glavna tema biblijskoga poimanja odnosa prema drugima, potom "Starozavjetni proroci" (2004), a riječ je o priručniku za studente teologije no knjiga je i mnogo više od priručnika, nakon koje je autor 2005. u KS-u izdao i knjigu "Isusova otvorena antropologija" za koju je rekao da predstavlja njegov možda najoriginalniji rad, a u kojoj sagledava aktualnost života i djela Isusa Krista i situaciju u kojoj se nalazi postmoderni čovjek.

Nakon toga Lujić je 2006. godine objavio knjigu "Kratki uvod u novozavjetnu poruku" u kojoj se, među ostalim pita, što bi bila Isusova poruka za naše vrijeme. U knjizi "Božja vladavina kao svijet novoga čovjeka" (2010.), koja donosi temeljne čovjekove stavove na Božju vladavinu, potom slijedi knjiga "Vjera u Boga uvijek novih mogućnosti" (2014.) u kojoj svako poglavlje počinje riječju "vjera" te na koncu skraćeni i dopunjeni traktat "Proroci" (2015.) koja je nastala kao supstrat "Starozavjetnih proroka".

Lujić je iznio više vlastitih svjedočanstava, sjećanja i poticaja koji su utjecali na njegov izbor da se bavi Svetim Pismom, a u vrlo dinamičnom razgovoru iznio je niz korisnih i britkih zapažanja što su nazočni popratili neskrivenim oduševljenjem i pljeskom.
Tom je prigodom nazočnima ponuđen velik popust na autorove knjige koje je on kupcima i potpisivao.


Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.