Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Simone Morandini: TEOLOGIJA I EKOLOGIJA

Teologija i ekologija – je li to dvoje uopće moguće dovesti uvezu?
Na to pitanje nije teško dati odgovor ako se baci samo i letimični pogled na međunarodnu teološku scenu jer on razotkriva važnost koja se posljednjih desetljeća posvećivala ekološkim pitanjima.
Zemlja kao zajednički dom (oikos), sve se više nameće kao nezaobilazna tema za teološko promišljanje koje želi biti osjetljivo za „radosti i nade, žalosti i tjeskobe današnjih ljudi“ (GS 1).
Posljednjih se desetljeća razvio intenzivni dijalog s onima koji djeluju na polju ekologije, a koji ide za shvaćanjem njezinih dinamika, logike i artikulacija.
U to je uključena u prvom redu teološka etika: otkrivanje odgovornosti za Zemlju, stavljene na tešku kušnju neodrživim razvojem, na nov je način osvijetlilo jednu sasvim posebnu dimenziju vjerničke prakse.
Teologija je tako napustila, na kritički način, antropocentrizam, uz koji je prionula u dijalogu s modernom mišlju, a koji bi – prema optužbama koje su se mogle čuti u više navrata – bio uzrokom uništenja učinjenog nad prirodom. Optužba koju su podržavale i istočnjačke struje, odnosila se na cijelu židovsko-kršćansku tradiciju, a ne samo na zapadno kršćanstvo.
U tom je smislu postala poticaj za preispitivanje 'vladavine' ljudi nad prirodom: nije riječ o apsolutnoj vladavini, nego o čuvanju okoliša koji je Bog uredio da sva živa bića mogu živjeti u njemu.
Teologija i ekologija tako su otkrile mogućnost i plodonosnost susreta: obje se, naime, vole prikazivati kao znanosti kojima je cilj očuvanje svijeta, što je nezaobilazan uvjet da se i ljudska bića mogu skladno razvijati.


Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.