Kršćanska sadašnjost d.o.o.

SREDIŠNJA PROSLAVA 50. OBLJETNICE KRŠĆANSKE SADAŠNJOSTI


Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti bit će u utorak, 12. lipnja 2018. godine. Cjelodnevni program, sastavljen od četiri cjeline, odvijat će se u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na Kaptolu 29A i u zagrebačkoj katedrali.

U prvome dijelu programa, s početkom u 9,00 sati, u dvorani „Vijenac“, održat će se znanstveni kolokvij pod nazivom „Vjera i kultura“.

Predavanje o temi „Kršćanska sadašnjost – tradicija i modernitet“, održat će prof. dr. sc. Stjepan Kušar. Nakon njega svoje će predavanje o temi „Vjerska i kulturna djelatnost Kršćanske sadašnjosti u komunističkome društvu“ održati dvoje predavača, izv. prof. dr. sc. Slavko Slišković i doc. dr. sc. Ana Biočić. Uslijedit će rasprava o predavanjima, a nakon kraćeg odmora svoja će izlaganja iznijeti doc. dr. sc. Krunoslav Novak o temi „Kršćanska sadašnjost u aktualnom društvenom i kulturnom kontekstu – Vjerska kultura u suvremenim medijima komuniciranja – poželjne perspektive djelovanja KS-a“, te doc. dr. sc. Ivan Dodlek o temi „Kršćanska sadašnjost na putu ljepote – Umjetnost u evangelizaciji i pastoralu kulture.“

Uslijedit će plenum, ručak i odmor, a posjetitelji će u predvorju Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta moći razgledati prigodnu izložbu o 50 godina Kršćanske sadašnjosti.

U trećemu, poslijepodnevnom dijelu programa, najprije će u 16 sati, ponovno u dvorani „Vijenac“, biti održana Svečana proslava pod nazivom „Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika“. Nazočnima će se prigodnom riječi obratiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te uzvanici, a u nastavku programa, u kojem će se u pet slika prikazati djelovanje i postignuća Kršćanske sadašnjosti, nastupit će Collegium pro musica sacra, Gudački kvartet „Sebastian“, klapa „Nostalgija“ i harfistica Mirta Lice koji će izvesti više skladbi uklopljenih u tekstualni i vizualni dio programa. Voditelji programa bit će mr. sc. Tanja Popec i dramski umjetnik Robert Kurbaša.

Središnja proslava 50. obljetnice KS-a zaključite će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati. Liturgijsko će pjevanje predvoditi Collegium pro musica sacra, a među ostalim izvodit će i Hrvatsku misu za četveroglasni mješoviti zbor Petra Kneževića (1701.-1768.). Za orguljama će biti Neven Kraljić, dirigent će biti Tihomir Prša, a umjetnička voditeljica s. Cecilija Pleša.

Misao dana

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.