Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Stigao Communio br. 110 (2011.); međunarodni katoločki časopis

Teološko promišljanje sreće važno je i kao kritika onoga što pod pojmom sreće nude mediji i medijska „religija“ pa je velik izazov Crkvi da se umiješa u postmoderni diskurs sreće koji je uvelike medijalno konstruiran. Ludger Schwienhorst-Schönberger piše o sreći u Starome zavjetu, a Luka Marijanović o radosti i sreći u Novome zavjetu. Roland Kany razmatra Augustinvu sreću i nesreću, Jochen Sautermeister piše o umijeću življenja u postmoderni, a Horst Bürke o istočnjačkim i zapadnjačkim putokazima prema sreći. Budući da je, kako navodi uredništvo u uvodniku, „Kristovo uzašašće na nebo u višestruku pogledu povezano s prethodnom temom“, donosi se sedam članaka raznih autora o Uzašašću i Duhovima. Philippe van den Heede piše tekst „Otići, da bi ponovno došao“, Knut Backhaus piše o Prisutnosti, a Eliane Poirot o Ilijinome uznesenju i Kristovu uzašašću kroz prizmu otačkoga i srednjovjekovnoga shvaćanja. Dvojica hrvatskih teologa, Ivica Raguž i Ivan Ivanda pišu o „Ljubavi u kojoj počivaju duše“, odnosno o „Velikome rastanku“, a o „Prisutnosti odsutnoga“ piše Jan-Heiner Tück. Poglavlje završava teolog Robert Vorholt tekstom „Bog okuplja svoj narod“. U trećoj, posljednjoj cjelini, o Crkvi, Aldino Cazzago piše tekst naslovljen „Credo Ecclesiam“, Michael Figura pozabavio se temom glave i tijela kao jednog Krista, a Johanna Rahner piše tekst „Communio – communio ecclesiarum – communio hierarchica„.

Misao dana

Ništa nije gore nego ako u redovniku ugasne duh molitve. On možda još može govoriti riječi, ali ako nema duha molitve, onda sve drugo, kako redovničko, tako i kršćansko, počinje blijedjeti i umirati. I na kraju ostane samo malen, ružan i grješan čovjek, koji je još odjeven u redovničku haljinu, ali je ona samo vanjština koja krije duhovnu ruševinu. (Fra Tomislav Janko Šagi, “Duhovne poruke”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.