Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 17. 12. 2015.

Srdačno pozivamo sve zainteresirane na posljednji ovogodišnji

TEOLOŠKI ČETVRTAK


Tema ovoga četvrtka je:
NA RAZMEĐU RAZUMA, ISTINE I MILOSRĐA
Je li osporavan papa Franjo?
Uvodna izlaganja izreći će:
prof. dr. sc. Ivica RAGUŽ
i
prof. dr. sc. s. Nela GAŠPAR


Susret će se, zbog toga što posljednji četvrtak u mjesecu pada na Staru godinu,
a četvrtak prije toga na Badnjak, održati
17. prosinca 2015. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu, Kaptol 29a (Dvorana II) u Zagrebu
.
Posljednjih se godina, posebice u nekim teološkim i crkvenim krugovima, govori o razlici između pape Franje i njegova prethodnika pape Benedikta XVI. Štoviše, prilično se naglašavaju razlike, dotle da neki teolozi više i ne prate pisanje i nastupe pape Franje jer im to nije „na razini“ pape Benedikta XVI. I na svjetskoj razini i u nas mogu se sresti gorljivi pobornici kako jednoga tako drugoga pape. Za razliku od dobroga dijela medijske javnosti (i svjetske i hrvatske) koja sa velikim simpatijama prati papu Franju, neki crkveni ljudi i teolozi kao dao ostaju „hladni“. Je li po srijedi premalo „razuma“ i premalo „istine“, na što nas je bio senzibilizirao papa Benedikt, i je li sad, kad tek počinje Godina milosrđa, „previše milosrđa“? Kako u tom kontekstu shvatiti posljednje dvije sinode biskupa? Što Crkvi i svijetu može značiti Godina milosrđa? Je li zaista papa Franjo osporavan u samoj Crkvi? Neki radikali, a tobože katolici, idu, štoviše, i mnogo dalje i nije pristojno ponavljati kakvim sve imenima nazivaju papu Franju. Dovoljno je konsultirati i neke (hrvatske) desničarske portale i blogove. Na ta i slična pitanja nastojat ćemo odgovoriti na ovoj predbožićnoj tribini.

Veselimo se Vašem dolasku!

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.