Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 19. 5. 2016.

Srdačno Vas pozivamo na
TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

koji će se ovoga puta održati ranije
19. svibnja 2016. godine u 19 sati
u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu,
Kaptol 29 – Dvorana II u Zagrebu.

Naime, na uobičajeni termin Teološkog četvrtka,
posljednji četvrtak u mjesecu slavi se svetkovina Tijelova
koja je ujedno i državni blagdan.

 

Tema četvrtka je:
MARKANTUN DE DOMINIS
Dokle seže izgon iz sjećanja?

Uvodna izlaganja izreći će:
Miljenko DOMIJAN, prof.
Anton ŠULJIĆ, prof.

Markantun de Dominis (Rab, 1566.- Rim, 1624.) bio je profesor filozofije, matematike, logike i retorike, fizičar i doktor teologije, diplomat, senjski biskup i splitski nadbiskup, primas Dalmacije i čitave Hrvatske, pravni i teološki savjetnik Republike Venecije i vindsorski dekan. Vođen briljantnim umom ali i žestokom naravi došao je u sukob s institucionalnom Crkvom, pobjegao u Englesku, zbližio se s anglikancima i općenito s protestantima, napisao svoja kapitalna djela (De Republica ecclesiastica), zauzimao se za jedinstvo kršćana, zauvijek se upisao u povijest znanstvenih otkrića na području fizike, pretekao je nauk o biskupskom kolegijalitetu usvojen na II. vatikanskom koncilu – vratio se u Rim na nagovor prijatelja i pokrovitelja i završio u tamnici Anđeoske tvrđave u kojoj je umro, nakon čega su mu djela spaljena, a posmrtno je, kao heretik, spaljen i on. O njemu naša široka javnost ne zna puno. Je li damnatio memoriae – izgon iz sjećanja (kako glasi kletva izrečena nad njegovim mrtvim tijelom) posve uspjela? Pristajemo li na zaborav toga, neki bi ovdje nadodali „kontroverznog“ velikana?  Je li došlo vrijeme za njegovu potpunu rehabilitaciju? Može li se Jubilej milosrđa shvatiti i retrogradno pa da i mi, nakon rehabilitacije G. Bruna i G. Galileia, rehabilitiramo svoga „heretika“?!? Konačno: Jesu li se promijenile metode progona teologa ili su ostale nepromijenjene, kako to nedavno tvrdi skupina teologa kojima je oduzeta kanonska misija poučavanja na teološkim učilištima? Eto, o tome će biti riječi ovaj put uz bogat zorni prikaz de Dominisova života i djela kao i prikaz njegove recepcije u KC u Hrvatskoj danas.

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.