Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak - 31. 03. 2016.

Sljedeći

TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

o temi

(NE)NASILNA KOMUNIKACIJA

održat će se
31. ožujka 2016. godine.Uvodna izlaganja imat će:

prof. dr. Jadranka BRNČIĆ,
Ana RAFFAI, prof.,
Otto RAFFAI, prof.

i
Mislav TOGONAL, novinar

Kao i obično, susret se održava u dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, na Kaptolu 29 u Zagrebu.

A početak je u 19 sati.

Posljednjih nekoliko godina u nas, ali i u svijetu, sve se više zaoštrava javni govor. Mnogi koji sudjeluju u javnome prostoru ne prežu od nasilja u komunikaciji. Koliko je potrebno da se od nasilnih riječi prijeđe u nasilno djelovanje i može li se i kako tome stati na kraj? Odnos riječi i rata oduvijek je bio vrlo tijesan, i svakom je ratu prethodila nasilna riječ. Može li se tome stati na kraj i je li moguće što učiniti u smislu onoga što kaže psalmist: „Kad su temelji uzljuljani, što da učini pravednik“ (Ps 11,3)? Pitat ćemo se, naravno, kakva nam je politička javna scena, kakvi su mediji, što se sve doživljava na području kulture u pogledu nasilja i koje je u tome mjesto i uloga Crkve, odnosno jesu li katkad i njezini predstavnici unositelji verbalnoga nasilja?!? Sve to i još mnogo više bit će predmet ovoga Teološkog četvrtka na kojem vas srdačno očekuje don Anton Šuljić, voditelj.

Misao dana

Danas si kao biskup uvijek postavljam pitanje: Kako predstaviti vjeru na jednostavan, živ i konkretan način? Velika lekcija u mome pastoralnom životu bila je što sam išao siromašnima, ne noseći im svoju riječ, već srce, spremno slušati i od njih učiti. Prije negoli započnemo govoriti, nužno je razumjeti osobu koja je pred nama, razumjeti je kroz slušanje, kojim odajemo poštivanje i potvrđujemo njezino dostojanstvo. Tek tada mislim da imam pravo nešto reći. (Luis Antonio Gokim Tagle, “Naučio sam od posljednjih”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.