Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak:" Liturgija i tijelo – od antropologije do liturgije"

Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti za mjesec ožujak održan je o temi „Liturgija i tijelo – od antropologije do liturgije“. Predavači su bili prof. dr. sc. Ivica Žižić s KBF-a Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc Goran Pavel Šantek s Filozofskoga fakulteta Odsjeka za antropologiju Sveučilišta u Zagrebu.


Splitski liturgičar koji predaje i na Papinskome liturgijskome institutu u Rimu te etnolog, antropolog i filozof iz Zagreba vrlo su zainteresirali nazočne svojim izlaganjima te pokazali koliko je tijelo bitno za čovjekovu cjelovitost, izražajnost i uopće za poimanje svetog.
Pojasnili su da se tijelom čovjek izražava i jednako tako da prima poruke već na naravnoj razini, no to vrijedi također i za područje liturgije, odnosno svetog. Izraženi su i kritički tonovi u kojima je rečeno da je naša zapadna liturgija odviše statična, primalačka, slušalačka i gledalačka te da smo u liturgiji odviše racionalni, a premalo slavitelji. Predavači su u dinamičnoj diskusiji pojasnili niz pojmova, a nazočni su s neskrivenim oduševljenjem primili njihove stručne prinose, dali vlastita viđenja te se uključili u obogaćujući razgovor.


Poslušajte:
https://soundcloud.com/kr-anska-sada-njost/teoloski-cetvrtak-o-odnosu-liturgije-i-tijela

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.