Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Teološki četvrtak o temi "Slobodan Bog - slobodan čovjek"

Srdačno Vas pozivamo na
TEOLOŠKI ČETVRTAK
Kršćanske sadašnjosti

koji će se održati o temi:
SLOBODAN BOG - SLOBODAN ČOVJEK

Svoja izlaganja održat će
prof. dr. sc. Stjepan KUŠAR
i
don Anton ŠULJIĆ, prof.


a susret će se, iznimno, održati
16. svibnja 2019. u 19 sati
u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu,
Kaptol 29a – Dvorana II, u Zagrebu.

Tema je, vidjet ćete dođete li, iznimno aktualna i zanimljiva. Naime, živimo u postmodernome dobu u kojem postmodernik, promulgirajući vlastitu slobodu, pokušava porušiti svaki oblik transcendencije, metafizike i samog Boga, isključuje „velike priče“, a na mjesto „malih priča“ postavlja sebe. No, događa se obrat i u sudaranju svih sa svima gubi se orijentacija, čovjek se zatrpava užicima, slikama, igrama i stvarima i postmodernik odjednom shvaća da je zapravo izgubio ili pak nije našao slobodu koju je proglasio najvišom vrijednošću. Tema o slobodnome Bogu koji želi slobodnog čovjeka isključivo je kršćanska priča. Druge religije nemaju tih priča, odnosno nemaju tih stvarnosti. Predavači će, svatko sa svoje strane, ponuditi više poticaja koji upravo postmoderniku mogu otkriti aktualnost pa i jedinstvenost i neponovljivost kršćanske slobode. Za razliku od pobunjena postmodernika koji, eto prije desetak godina i u Zagrebu, po autobusima i tramvajima ispisuje „Bez Boga – bez gospodara“, kršćani vjeruju u Boga koji nudi apsolutnu slobodu. Tek iz te slobode možemo govoriti, makar i o relativnoj, ali ipak čovjeka dostojnoj i Boga dostojnoj slobodi. Šuljić će, kako je najavio, ponuditi izvorni esej „Pričom o slobodnom ocu“ (koja se obično naziva „Priča o izgubljenom sinu“), a Kušar će više govoriti o odnosu postmodernog čovjeka spram teološko-filozofskoga pojma slobode. Bit će prigoda da nabavite i vrijedne knjige koje govore o toj tematici. 

Misao dana

Velik događaj u ekumenskom pokretu za ujedinjenje dogodio se kad su se Katolička crkva i Luteranski svjetski savez, na temelju iscrpnoga teološkog rada konfensionalno mješovitih, crkveno ovlaštenih skupina za dijalog u Njemačkoj, Francuskoj i SAD-u, složili o službenoj »Zajedničkoj izjavi« da se prizna rezultate njihove deklaracije iz 1999. kao »slaganja u temeljnim istinama«, koja omogućuje da se uzajamne učiteljske osude koje su uslijedile nakon reformacije više ne ocjenjuje kao vrijedeće. (Ulrich Wilckens, Ekumenski poziv na buđenje, KS, 2017.)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.