Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Trajni đakonat

Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti održan 23. veljače u Dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u Zagrebu imao je za temu   Trajni đakonat. Koncilska obnova i zahtjev vremena. Riječ je o crkvenoj službi koja je u Hrvatsku uvedena prije nekoliko godina. Uvodna izlaganja održali su dr. Tomislav Markić, biskupijski vikar za laike i trajne đakone, te trajni đakoni Krunoslav Kičinbači i Božidar Hadaš. Voditelj je bio don Anton Šuljić.

Pastoralni teolog dr. Tomislav Markić rekao je kako biti trajni đakon znači trajnost, stalnost u Crkvi. Zadatak im je biti oko Crkve – pratiti u svemu svećenike u dužnosti – i biti uzor pobožnosti, a đakonat je služenje. Podsjetio je na Pavlovu poslanicu Timoteju u kojoj su navedene karakteristike koje đakon mora imati, te naglasio kako je nakon petoga stoljeća ta služba postala samo etapa za svećeničko ređenje. Na Drugom vatikanskom koncilu potaknuto je ponovno uvođenje trajnih đakona u Crkvu. Markić je rekao kako je još1982. godine tadašnja Biskupska konferencija Jugoslavije odlučila uvesti trajni đakonat. Sada u Hrvatskoj ima 24 trajna đakona, od kojih 15 u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Ima ih i u Požeškoj, Đakovačkoj, Porečko-pulskoj, Riječkoj, Varaždinskoj i Sisačkoj biskupiji.

Dr. Markić je objasnio kako se program za trajne đakone temelji na crkvenim propisima i dokumentima; sastoji se od redovitih tjednih i mjesečnih susreta tijekom dvije godine – ukupno 300 školskih sati – dva praktikuma župnoga i socijalno-karitativnog karaktera, više obiteljskih hodočašća, susreta, duhovnih vježbi i duhovne obnove, te utvrđivanje duševnog i tjelesnog zdravlja.

Trajni đakon

Misao dana

Razmislimo malo o djelatnu udioništvu Marije i svetog Ivana na Golgoti. Oni bijahu tamo, dopustili su se u tišini zahvatiti, prožeti i oblikovati otajstvom križa. Ne bih li se ja, sa svoje strane, trebao pobrinuti kako znati umrijeti s Isusom u svakoj euharistiji i prihvaćam li da umrem svom grijehu? Je li moj kršćanski život sagrađen na molitvi i na istinskoj prisnosti s Bogom? Koje mjesto imaju molitva i riječ Božja u mom životu? Na svakom od naših euharistijskih slavlja morali bismo reći kao sveti Pavao: »Dan za danom umirem [...] u Kristu Isusu, Gospodinu našem« (1 Kor 15, 31). (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.