Kršćanska sadašnjost d.o.o.

U pripremi hrvatska izdanja ekumenskih tekstova pape Franje

Kršćanska sadašnjost dio je novoga velikog projekta Vatikanske izdavačke kuće (Libreria Editrice Vaticana, LEV) koja priprema kolekciju djela pape Franje ekumenskoga poziva „scambio dei doni“ („razmjena darova“). Zbirka je to koja obuhvaća dosad neobjavljene Papine tekstove i govore, koje predstavljaju čelnici zasebnih Crkava i crkvenih zajednica. Direktor i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić i pomoćnica gl. urednika Maja Petranović od 9. do 11. prosinca sudjeluju u Rimu na svečanoj promociji otvorenja spomenutoga niza i prve dvije knjige koje je Kršćanska sadašnjost dobila prava prevesti i objaviti na hrvatskome jeziku. Riječ je o naslovima: „Molitva, Dah novoga života“ s predgovorom moskovskog patrijarha Kirila i „Naša majka Zemlja“ s predgovorom ekumenskog patrijarha Bartolomeja.

„Nizom 'razmjena darova', LEV odgovara na poziv pape Franje da se uvjerljivo i kreativno uključi u ekumenski dijalog“, naglašava Alessandro Gisotti, zamjenik direktora Dikasterija za komunikacije. „Sigurni smo da kultura može biti privilegiran prostor da s braćom i sestrama Crkava i crkvenih zajednica zajednički idemo prema obnovi punoga kršćanskog jedinstva. Prve dvije knjige ovoga niza svjedoče i o tome da ekumenizam može potaknuti promišljanje i zajedničko djelovanje kršćana o temama temeljnima za ljudski život. Kulturni i duhovni doprinos, tekstovima pape Franje i drugih kršćanskih vođa, želimo ponuditi za dobrobit svih“, dodaje Gisotti.

Pored istaknute ekumenske vrijednosti, ovaj Papin niz praćen je ekološkim metodama pripreme, certificiran međunarodnim FSC-om (Forest Stewardship Council), a moto niza – „razmjena darova“ („scambio dei doni“) – napisan je izričito malim slovima jer ukazuje na diskreciju koja prati svaki istinski dragocjeni dar koji se ne uzvikuje na ulicama, već se šapće na uho“.

Misao dana

Potreban je uvijek netko tko će jednostavno jednom započeti. Netko tko misli: »Ovo bi ipak trebalo upaliti… Zašto to ne bismo isprobali?« Netko tko se usuđuje. Netko tko ima pouzdanja i sve stavlja na jednu kartu. Potreban si ti! (Stephan Sigg, “Vjerujem u tebe!”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.