Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Umro Franc Bole, prijatelj KS-a

Istaknuti slovenski katolički novinar, urednik i izdavač, te bliski prijatelj i suradnik Kršćanske sadašnjosti mons. Franc Bole umro je 18. veljače u 88. godini života.
Kao gimnazijalac u Pazinu upoznao je Josipa Turčinovića s kojim ga je vezivalo prijateljstvo, zajedničke ideje i suradnja dviju izdavačkih kuća. Obojica su bili vizionari na području katoličkoga izdavaštva, potpuno u službi pisane i izgovorene riječi.

Nasljednik mons. Bolea na mjestu ravnatelja izdavačke kuće Ognjišće i njegovo bliski suradnik, Božo Rustja napisao je u povodu smrti "oca urednika": "U listopadu 1990. godine prvi sam puta s Boleom sudjelovao na Frankfurtskome sajmu knjiga. Baš je tih dana (već je tomu 30 godina!) umro njegov gimnazijski kolega Josip Turčinović, osnivač i urednik hrvatske izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost. Sreli smo Turčinovićevu suradnicu koja nam je rekla da je razmišljala treba li ići na sajam ili ne. Rekla nam je: 'Pitala sam se, što bi mi rekao Josip. Sigurno bi mi rekao: Idi, Stela!' Ista me je misao zaokupljala u pripravi ovoga broja Ognjišča. I naš bi o. Franc rekao: Dečki, Ognjišče na prvom mjestu."

Mons. Franc Bole rođen je 9. kolovoza 1932. u Koritnicama, a za svećenika je zaređen 1958. godine. Sedam godina kasnije u Postojni započinje izdavati Frano Ognjišče, list koji je izrastao u najčitaniji mjesečnik u Sloveniji. Iz revije Ognjišče razvila se izdavačka kuća, te god. 1994. i katolički Radio Ognjišče. Bio je također prvi ravnatelj Slovenskoga Caritasa. Pokopan je 21. veljače u Kopru.

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.